Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκη: Σημαντική ημέρα η χθεσινή για την πόλη

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι με τα εγκαίνια της πρώτης ΤΟΜΥ, η κυβέρνηση υλοποιείται κάτι που επανειλημμένα είχε εξαγγελθεί στο παρελθόν.

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα για την πόλη ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης καθώς την επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός εγκαινιάζοντας την πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) στη χώρα.

Με τον τρόπο αυτό υλοποιείται επιτέλους, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, στην Ελλάδα κάτι που επανειλημμένα είχε εξαγγελθεί στο παρελθόν και αποτελούσε πάγιο αίτημα της Αριστεράς. «Πρόκειται για την παροχή πρωτοβάθμιας υγείας, με την έναρξη λειτουργίας των πρώτων ΤΟΜΥ πανελλαδικά, οι οποίες εγκαινιάστηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη. Η ΤΟΜΥ Ευόσμου μάλιστα, εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού. Εγκαινιάστηκαν επίσης η ΤΟΜΥ στη Νικόπολη του δήμου Παύλου Μελά, από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό και η ΤΟΜΥ Αμπελοκήπων από τον ειδικό γραμματέα για την Α΄ βάθμια φροντίδα υγείας, Σταμάτη Βαρδαρό» σημείωσε ακόμα.

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δημιουργηθούν συνολικά 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα. «Εκεί που άλλοι απέτυχαν εμείς πετυχαίνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε λέγοντας πως «οι ΤΟΜΥ δίνουν ουσιαστικό περιεχόμενο στην έννοια της Α' βαθμιας φροντίδας υγείας, αλλάζουν τη φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και, τηρουμένων των αναλογιών, έχουν σημασία ανάλογη με την ίδρυση του ΕΣΥ».

Υπογράμμισε επίσης ότι νωρίτερα το πρωί, με πρωτοβουλία της διοίκησης του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δημόσιος απολογισμός πεπραγμένων της διοίκησης, παρουσία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού και εργαζομένων. «Έτσι γίνονται πράξη και αποκτούν νόημα έννοιες όπως λογοδοσία και δημοκρατική διοίκηση», επισήμανε.

«Το βράδυ ο υπουργός υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μίλησε σε ανοιχτή εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού του δήμου Παύλου Μελά "Χρήστος Τσακίρης", με θέμα "Η πολιτική Υγείας σήμερα και ο ρόλος των ΤΟΜΥ στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας". Η δημόσια υγεία είναι ένας τομέας ο οποίος επλήγη ιδιαίτερα από την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η σημερινή κυβέρνηση παρά τις αντιξοότητες και το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο που έχουν επιβάλλει οι δανειστές, δίνει προτεραιότητα στη Δημόσια Υγεία. Μονάδες υγείας και νοσοκομεία, εκεί που έκλειναν, ανοίγουν, η πρόσβαση στις παροχές υγείας είναι ελεύθερη για όλους τους πολίτες, το 5ερω καταργήθηκε κλπ. Επίσης στο φετινό και τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό, οι δαπάνες για την υγεία εμφανίζονται αυξημένες» ανέφερε ακόμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης χαιρέτισε ακόμα μια φορά τη λειτουργία των τριών πρώτων ΤΟΜΥ καθώς η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους αποτελεί βασικό στοιχείο των προεκλογικών μας δεσμεύσεων και των συνεδριακών μας αποφάσεων. «Για μας προτεραιότητα έχει ο άνθρωπος, οι ανάγκες του βρίσκονται στον πυρήνα της αριστερής πολιτικής, αποτύπωμα της οποίας προσπαθούμε να αφήσουμε στην ελληνική κοινωνία παρά τις δύσκολες συνθήκες, στις οποίες άλλοι μας οδήγησαν. Γιατί έτσι αντιλαμβανόμαστε τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την ισονομία. Γιατί, όσο κι αν επιμένουν οι αντίπαλοί μας, "δεν είμαστε ίδιοι!», σημείωσε τέλος.