Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Δυτικός Προαστιακός Σιδηρόδρομος μέχρι το 2022

Το έργο θα εξυπηρετήσει τους κατοίκους των δυτικών περιοχών και θα εξελιχθεί σε μια πολύ ουσιαστική γραμμή, τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Σύσκεψη με αντικείμενο την ενεργοποίηση του σχεδιασμού για την ωρίμανση του έργου «Δυτικός Προαστιακός Σιδηρόδρομος» πραγματοποιήθηκε σήμερα, με πρωτοβουλία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης ΑΕ, στο δημαρχείο.

Ο Γιάννης Μπουτάρης αναφέρθηκε στο σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των παραπάνω φορέων, που έχει υπογραφεί από τον Ιούνιο του 2014, εκτιμώντας ότι ένα τόσο μεγάλο έργο, όπως ο Δυτικός Προαστιακός Σιδηρόδρομος, απαιτεί Μητροπολιτική αντιμετώπιση για να προχωρήσει. «Το έργο έχει κάνει τα πρώτα του βήματα και αν εξελιχτεί όπως πρέπει, θα εξυπηρετήσει πολύ τους κατοίκους των δυτικών περιοχών και θα εξελιχθεί σε μια πολύ ουσιαστική γραμμή» σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ, Αθανάσιος Βούρδας, αναγνώρισε ως θετικό το γεγονός ότι από το 2014 μέχρι σήμερα το έργο έχει ενταχθεί στο Στρατηγικό Πλαίσιο Μεταφοράς και στο Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ, με το ποσό των 10 εκ. ευρώ. «Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να συζητάμε σήμερα πως θα προχωρήσουμε στην ωρίμανση και την υλοποίησή του εντός της προγραμματικής περιόδου στο πλαίσιο του τρέχοντος ΕΣΠΑ.  Σαφώς, πρέπει πρώτα να διασφαλιστεί μέσω μελέτης η βιωσιμότητα του έργου και οι προοπτικές ανάπτυξης που υπάρχουν στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, αλλά ο στόχος μας, αν και είναι παρακινδυνευμένο να δώσουμε ένα χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, είναι μια μέγιστη περίοδος ωρίμανσης και υλοποίησης του έργου, μέχρι το 2022» κατέληξε ο κ. Βούρδας.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την από κοινού απόφαση ότι το επόμενο βήμα θα είναι η σύνταξη του Τεχνικού Δελτίου εντός του επόμενου 15νθήμερου για την ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 με στόχο τη χρηματοδότηση της εκπόνησης των τελικών μελετών καθώς και η διεξαγωγή Τεχνικής Σύσκεψης για το συντονισμό των Δήμων της Δυτικής Θεσσαλονίκης και την ενσωμάτωση των προτάσεών τους στο σχεδιασμό, με ευθύνη και πρωτοβουλία της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης ΑΕ.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι της ΟΣΕ ΑΕ, Κωνσταντίνος Πετράκης, της ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ, Αθανάσιος Βούρδας, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, Φίλιππος Τσαλίδης, της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ, Αθανάσιος Σχίζας, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του ΙΜΕΤ – ΕΚΕΤΑ, Ευάγγελος Μπεκιάρης, η Αν. Διευθύντρια του ΙΜΕΤ – ΕΚΕΤΑ, Γεωργία Αϋφαντοπούλου, η Προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Προγράμματος «Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον, Αστική Ανάπτυξη» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), Ζωή Παπασιώπη και η Προϊσταμένη του Τμήματος Σιδηροδρομικών Έργων του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, Μαρία Οικονόμου.

Επίσης, συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Δέλτα, Ευθύμιος Φωτόπουλος, Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, εκπρόσωποι των Δημάρχων Κορδελιού - Ευόσμου, Παύλου Μελά και ΓΓ Αμπελοκήπων - Μενεμένης, η Πρόεδρος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης ΑΕ και δημοτική σύμβουλος, Λίνα Λιάκου και ο εντεταλμένος  δημοτικός σύμβουλος για δράσεις κυκλοφορίας, Γιώργος Δημαρέλος.