Skip to main content

Εισαγγελέας καλεί φορείς για τη ρύπανση της δεξαμενής της ΕΥΑΘ

Σύσκεψη φορέων έχει συγκαλέσει για σήμερα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Ποιοι έχουν κληθεί, οι τελευταίες πληροφορίες για τη ρύπανση.

Σύσκεψη φορέων έχει καλέσει για σήμερα το πρωί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάμπρος Τσόγκας για το θέμα με τη ρύπανση δεξαμενής της ΕΥΑΘ που υδροδοτεί τη Θεσσαλονίκη.

Στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΕΥΑΘ κλήθηκαν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ Α.Ε), της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Αστυνομίας, επιθεωρητές περιβάλλοντος, ο πρύτανης και καθηγητές Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ.α.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μετά την εισροή πετρελαιοειδών στην κεντρική δεξαμενή που δέχεται τον κύριο όγκο των υδάτων από τον ποταμό Αλιάκμονα, το φαινόμενο φέρεται ότι υποχωρεί ενώ ακόμη δεν έχει εντοπιστεί η αιτία και η πηγή της ρύπανσης. Την προηγούμενη εβδομάδα, μόλις εντοπίστηκαν κηλίδες που παρέπεμπαν σε έλαια, πετρέλαια και γράσα, η ΕΥΑΘ Α.Ε υπέβαλε σχετική αναφορά που πυροδότησε τη διενέργεια έρευνας. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας ήδη έχει παραγγείλει κατεπείγουσα προκαταρκτικής εξέτασης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αρμόδιοι προανακριτικοί υπάλληλοι της Αστυνομίας κλήθηκαν να διακριβώσουν αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της «δηλητηρίασης πηγών και τροφίμων», της «έκθεσης», της «ρύπανσης περιβάλλοντος» και οποιοδήποτε άλλο αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα. Η εποπτεία της έρευνας ανατέθηκε στην αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Σοφία Κογκαλίδου, η οποία είναι αρμόδια για θέματα περιβάλλοντος.

«Οι τελευταίες μετρήσεις που έχουμε στα χέρια μας από τους ταμιευτήρες του Αλιάκμονα έως και την είσοδο στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού, δείχνουν υποχώρηση του φαινομένου. Συνεχίζουμε, ωστόσο, με την ίδια συχνότητα τις δειγματοληψίες τόσο στους ταμιευτήρες όσο και στην είσοδο της εγκατάστασης, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για την εξέλιξή του», επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., καθηγητής Γιάννης Ν. Κρεστενίτης.

«Παράλληλα, σε κοινή σύσκεψη, μετά από πρόσκληση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, με τον Ειδικό Γραμματέα Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Περιβάλλοντος Δημήτρη Δερματά και τον πρόεδρο της ΔΕΗ Α.Ε. Μανώλη Παναγιωτάκη, αποφασίσαμε από κοινού με τη ΔΕΗ, η οποία και διαχειρίζεται τα νερά των ταμιευτήρων του Αλιάκμονα, συνεργασία για την ποιοτική παρακολούθηση των υδάτων του», σημείωσε ο κ. Κρεστενίτης.