Skip to main content

Νέος σεισμός 4,1 βαθμών στο Κιλκίς - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Αισθητή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 4,1 βαθμών. Παρακολουθούμε το φαινόμενο, λέει ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 11:15, με επίκεντρο το Παλαιό Γυναικόκαστρο, 17 χιλιόμετρα δυτικά του Κιλκίς, σύμφωνα με τον Σεισμολογικό Σταθμό του ΑΠΘ.

Ο σεισμός χαρακτηρίστηκε επιφανειακός καθώς το εστιακό του βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα ενώ έγινε αισθητός τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.

Μισή ώρα νωρίτερα, στις 10:49, υπήρξε ακόμη μία σεισμική δόνηση, μεγέθους 3,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Από τις 10 Νοεμβρίου οπότε σημειώθηκε σεισμός της τάξεως των 4,4 βαθμών καταγράφεται έντονη σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή του Κιλκίς.

Όπως δήλωσε στη Voria.gr ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, η σεισμική δραστηριότητα της περιοχής δεν θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητική αλλά πρέπει να της δοθεί η απαραίτητη προσοχή.

«Αφού επιμένει το φαινόμενο, πρέπει να το παρακολουθήσουμε» τόνισε ο γνωστός σεισμολόγος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιοχή δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλα ρήγματα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν προκαλεί σεισμούς μεγαλύτερους των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενώ και τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι δεν έχουν υπάρξει έντονες σεισμικές δονήσεις στο σημείο.