Skip to main content

Σκανδαλίδης: Έρχεται στη Θεσσαλονίκη το δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων

Συνέντευξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με την ευκαιρία της 24ης Έκθεσης Agrotica. Πώς σχολιάζει τις κινητοποιήσεις των αγροτών, τι αναφέρει για τη νέα ΚΑΠ, τι λέει για τη στροφή των νέων στον πρω

Συνέντευξη στον Γιώργο Χατζηλίδη

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες υλοποίησης τόσο του δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων στη Θεσσαλονίκη όσο και του Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης Βορείου Ελλάδας, τονίζει  ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Voria.gr, με την ευκαιρία της 24ης Διεθνούς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων Αgrotica, που ανοίγει σήμερα τις πύλες της στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Ο κ.Σκανδαλίδης χαρακτηρίζει προαπαιτούμενο την επιστροφή στην παραγωγή για την έξοδο από την κρίση και αποκαλύπτει ότι οι νέοι και άνεργοι είναι αυτοί οι οποίοι κυρίως σπεύδουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που προσφέρει το πρόγραμμα παραχώρησης της αργούσας δημόσιας γης. Επιπλέον, αναφέρεται τόσο στις ευκαιρίες όσο και τις δυσκολίες που διαμορφώνει για τον αγροτικό κόσμο η νέα ΚΑΠ, χαρακτηρίζει αναγκαία την αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ, ενώ, σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις, καλεί τους αγρότες να μην επιμείνουν σε μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την ελληνική κοινωνία.


Η χώρα βιώνει μία πρωτοφανή σε βάθος και έκταση κρίση. Φαίνεται ότι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και η επιστροφή στον πρωτογενή τομέα είναι μονόδρομος για να σταθεί η ελληνική οικονομία ξανά στα πόδια της. Ποιες κινήσεις έχει κάνει το Υπουργείο για τη στήριξη των νέων αγροτών και την προσέλκυση νέων ανθρώπων στη γεωργία;

Εγώ πιστεύω ότι η στροφή σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας είναι προαπαιτούμενο και μοναδική επιλογή για την έξοδο από την κρίση. Η γεωργία είναι για την Ελλάδα ιστορία, παράδοση, πολιτισμός, πηγή ζωής. Διαθέτει το παραγωγικό κεφάλαιο: το έδαφος, το νερό, τον ήλιο, το προικισμένο ανθρώπινο δυναμικό της, γεωργούς και επιστήμονες.

Χωρίς να ισχυρίζομαι ότι η αγροτική οικονομία παραμένει ανέπαφη από την κρίση, ότι δεν χρειάζεται ρευστότητα και ότι δεν επηρεάζεται π.χ. από τις τιμές του πετρελαίου, είναι γεγονός πως έχει τη δυναμική να αναπτυχθεί, να επιβιώσει στην κρίση και να δώσει ώθηση και σε πλήθος άλλων κλάδων, με τους οποίους συνδέεται, από το εμπόριο και τη μεταποίηση μέχρι τις μεταφορές, το τραπεζικό σύστημα, την εστίαση ή τον τουρισμό.

Εμείς τονώνουμε τη ρευστότητα των γεωργών και της υπαίθρου με την γρηγορότερα από κάθε άλλη φορά πληρωμή των επιδοτήσεων, περί τα 2 δισ. ευρώ το χρόνο. Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα των γεωργών και ενθαρρύνουμε την ποιότητα και τις καλές πρακτικές, με την διάθεση μισού δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης τον τελευταίο χρόνο.

Βελτιώνουμε τη διαπραγματευτική θέση των γεωργών με σύγχρονη νομοθεσία για τους συνεταιρισμούς, τις αγροδιατροφικές συμπράξεις, τα δημοπρατήρια, που γίνονται πλέον πραγματικότητα. Καταθέσαμε επιχειρησιακά προγράμματα για την αγροτική ανάπτυξη της κάθε Περιφέρειας και στηρίζουμε την υλοποίησή τους. Αναμορφώσαμε τους οργανισμούς για να εξασφαλίσουμε εφαρμοσμένη έρευνα, πιστοποιημένα προϊόντα, κατάρτιση και εκπαίδευση κυρίως στους νέους αγρότες. Και παραχωρούμε γη του Υπ. ΑΑ-Τ, που σήμερα είναι ανεκμετάλλευτη, για να δώσουμε παραγωγική διέξοδο σε νέους.

Και μπορεί η σημερινή κατάσταση της γεωργίας να μην είναι ικανοποιητική, υπάρχουν όμως θετικές ενδείξεις, όπως για παράδειγμα η αύξηση της απασχόλησης στη γεωργία και το ισοζύγιο.
 

Πώς εξελίσσεται η διαδικασία παραχώρησης  δημόσιας γης σε αγρότες;

Η ανάρτηση νέων αγροτεμαχίων που προσφέρονται για παραχώρηση στους γεωργούς γίνεται κάθε Πέμπτη. Μέχρι σήμερα έχουμε αναρτήσει περίπου 2 χιλιάδες αγροτεμάχια σε 15 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Έχουν υποβληθεί οριστικά περίπου 3100 αιτήσεις, που αφορούν περίπου 1400 αγροτεμάχια.

Επιπλέον, έχουμε ολοκληρώσει την αποστολή των ψηφιακών αρχείων σε 44  Περιφερειακές Ενότητες, που αφορούν 27841 αγροτεμάχια. Μετά τους ελέγχους τα αγροτεμάχια αυτά θα αναρτηθούν  στην ιστοσελίδα του Υπουργείου για να διατεθούν, κατ αρχήν σε 21 Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Η διαδικασία είναι απόλυτα διαφανής. Υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια ενώ το όνομα του μισθωτή και τα μόρια που συγκέντρωσε θα ανακοινώνεται στην ίδια διαδικτυακή πλατφόρμα του Υπουργείου που υποβάλλονται και οι αιτήσεις. Η κάθε Περιφερειακή Ενότητα μπορεί να δημοσιοποιεί στην ιστοσελίδα της την προσωρινή κατάταξη των υποψηφίων μισθωτών.

Οι πρώτες συμβάσεις ενοικίασης αφορούσαν την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Οι επόμενες θα αφορούν  τις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Κιλκίς και Φλώρινας, όπου αναμένεται τα πρώτα συμβόλαια να έχουν υπογραφτεί μέχρι 15 Φεβρουαρίου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην πλειοψηφία τους οι ενδιαφερόμενοι είναι άνεργοι και νέοι, μέχρι 35 ετών, με γεωργική κατάρτιση, που είτε δεν έχουν καθόλου αγροτική γη, είτε έχουν μια μικρή έκταση, έως 10 στρέμματα. Οι ενδιαφερόμενοι μάλιστα δεσμεύονται να χρησιμοποιήσουν την γη για την καλλιέργεια προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «καλάθι» της κάθε Περιφέρειας. Εντάσσονται έτσι σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό, στις πολιτικές που προτείναμε και που υιοθέτησαν οι Περιφέρειες, με γνώμονα τα ιδιαίτερα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα.

Η παραχώρηση της αργούσας γης που ανήκε στο Υπουργείο και η παραγωγική αξιοποίησή της ήταν μια επιλογή συμβολική, δείγμα της πρόθεσής μας να αξιοποιήσουμε κάθε παραγωγική ικμάδα του τόπου. Η πορεία δείχνει ότι είναι μια κίνηση ουσιαστική, που στη σημερινή δύσκολη κατάσταση μπορεί να δώσει διέξοδο σε νέους και δημιουργικούς αγρότες. Σε αγρότες που αναζητούν το καινούριο, τις νέες ιδέες, τις καινοτομίες.

Πώς σχολιάζετε τις αγροτικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη; Βασικό αίτημα φέτος είναι να μην ισχύσει η αύξηση των ασφαλίστρων που καταβάλλουν στον ΕΛΓΑ, για τον οποίο μάλιστα ζητούν να αποτελέσει κρατικό φορέα με επαρκή χρηματοδότηση.

Καταρχήν, όπως επανειλημμένα έχω πει, οι κινητοποιήσεις είναι αναφαίρετο δικαίωμα για κάθε πολίτη. Μας απασχολεί η πορεία της γεωργίας και η κατάσταση στον αγροτικό χώρο και υπάρχει σχέδιο για την βελτίωση της γεωργίας και διάλογος με τους γεωργούς για να βρίσκουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Μέλημά μας είναι να παρέχεται στους γεωργούς ένα σταθερό πλαίσιο για να προγραμματίζουν την παραγωγική τους προσπάθεια.

Στο πλαίσιο αυτό, η αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ ήταν ένα αναγκαίο βήμα για να έχει ο αγροτικός κόσμος ένα βιώσιμο εργαλείο ώστε να αντιμετωπίζει θεομηνίες και κρίσεις που ξεπερνούν τη δυνατότητά του να τις προβλέψει.

Ο ΕΛΓΑ τον τελευταίο χρόνο έδωσε αποζημιώσεις ύψους 160 εκ. ευρώ στα οποία πρέπει να προστεθούν και 33 κ. ευρώ, που δόθηκαν ως κρατικές ενισχύσεις για φυσικές καταστροφές, μέσω των ΠΣΕΑ. Παράλληλα, διεκδικούμε στο πλαίσιο της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής και πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση κινδύνων για το γεωργικό εισόδημα, είτε λόγω καιρικών φαινομένων είτε λόγω της αστάθειας των αγορών.

Θέλουμε να μην υπάρχουν λόγοι για τους οποίους οι αγρότες νιώθουν την ανάγκη να βγουν στους δρόμους. Εν τούτοις δεν είναι βιώσιμες λύσεις όπως η συσσώρευση χρεών στον ΕΛΓΑ ή οι μη συμβατές κρατικές ενισχύσεις, που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, σε μια περίοδο μάλιστα δύσκολη για την ελληνική κοινωνία.
Πιστεύω ότι οι αγρότες βλέπουν την οικονομική δυσπραγία και καταλαβαίνουν τη δυσκολία που υπάρχει να ικανοποιηθούν μαξιμαλιστικές απαιτήσεις.

Είναι επίσης εκτίμησή μου ότι αυτή την συγκεκριμένη χρονική στιγμή τέτοιου είδους κινητοποιήσεις δεν βοηθούν τον αγρότη, συνεκτιμώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Εμείς δεν είμαστε απέναντι στους αγρότες, είμαστε μαζί τους. Πιστεύουμε στην ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση και κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε όχι μόνο να μην επιβαρυνθούν αλλά να ενισχυθούν, ώστε ο πρωτογενής τομέας να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της συνολικής οικονομίας.

Εκτιμάτε ότι ο αγροτικός κόσμος της χώρας έχει κάνει κινήσεις για να προσαρμοστεί στα νέα, πολύ πιο ασφυκτικά, δεδομένα που ορίζει νέα ΚΑΠ; Ποιες ενέργειες έχει κάνει από την πλευρά του το Υπουργείο, για να συνδράμει προς αυτήν την κατεύθυνση;

Η ΚΑΠ έχει δύο πτυχές: παρέχει οφέλη από τη μία πλευρά και δημιουργεί υποχρεώσεις από την άλλη, τόσο για τους γεωργούς όσο και για τα κράτη μέλη. Οι γεωργοί στην Ελλάδα εισπράττουν περί τα 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο, που στηρίζουν το εισόδημα και τις επενδύσεις τους και απολαμβάνουν τα ευρωπαϊκά εχέγγυα για ασφαλή και πιστοποιημένα προϊόντα, που αποκτούν έτσι προστιθέμενη αξία στην ΕΕ και στον κόσμο. Από την άλλη πλευρά, με απαίτηση της κοινωνίας, που επωμίζεται το κόστος της ΚΑΠ, οι γεωργοί υποχρεώνονται παράλληλα να εφαρμόζουν αυστηρά πρότυπα παραγωγής ή και γραφειοκρατικές υποχρεώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να τονίσω ότι οι γεωργοί κάνουν σημαντικές προσπάθειες και προσαρμόζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτές τις απαιτήσεις, επιβαρύνοντας το κόστος τους, όπως εξάλλου και ο κρατικός μηχανισμός. Αυτή την πρόοδο τη διαπιστώνουν οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών και της ΕΕ, μια διαπίστωση που είμαι βέβαιος ότι θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη εξωστρέφεια των προϊόντων μας αλλά και στην ελαχιστοποίηση των προστίμων, που γνωρίζετε καλά ότι αποτελούν αιμορραγία για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Υποστηρίζουμε επίσης, σε όλα τα επίπεδα, ότι τα εισαγόμενα στην ΕΕ προϊόντα πρέπει να πληρούν τις ίδιες υψηλές προδιαγραφές με τα εγχώρια, ώστε να αποφεύγεται ο άνισος ανταγωνισμός. Και διεκδικούμε η νέα ΚΑΠ να είναι απλούστερη, χωρίς άσκοπο διοικητικό και ατομικό κόστος για τους γεωργούς.

Παράλληλα, δημιουργούμε θεσμούς και οργανισμούς που υποστηρίζουν τον αγρότη στην παραγωγική του προσπάθεια και στις περισσότερο απαιτητικές συνθήκες. Η αναδιάρθρωση των οργανωτικών σχημάτων του αγροτικού χώρου, οι αγροδιατροφικές συμπράξεις που θεσμοθετήσαμε και οι νέες δομές στην αλυσίδα διάθεσης των αγροτικών προϊόντων βελτιώνουν τη διαπραγματευτική και ανταγωνιστική θέση των γεωργών.

Ο νέος ΕΛΓΟ θα παράγει ερευνητικά αποτελέσματα που θα βρίσκουν εφαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα. Θα παρέχει αξιόπιστη πιστοποίηση στα προϊόντα ποιότητας, πολύτιμο διαβατήριο στις απαιτητικές αγορές. Και θα φροντίζει για την επίκαιρη και αποτελεσματική εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση των νέων κυρίως γεωργών, που φέρουν σημαντικό μέρος του βάρους μιας νέας και αναβαθμισμένης αγροτικής οικονομίας


Υπάρχουν στοιχεία που να πιστοποιούν την αύξηση των εναλλακτικών καλλιεργειών και της παραγωγής βιολογικών προϊόντων;

Η βιολογική γεωργία έχει εξελιχθεί σε συνειδητοποιημένη επιλογή των καταναλωτών, που συνδέουν την ανάγκη προστασίας της ανθρώπινης υγείας με αυτή του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα ήταν από τις λίγες χώρες, που παρουσίασε αύξηση της βιολογικής καλλιέργειας, που ξεπερνά το 10%. Προωθούμε λοιπόν τα βιολογικά προϊόντα, που αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα της χώρας, αποφέροντας πρόσοδο και προσφέροντας παραγωγικές επιλογές στους Έλληνες αγρότες. Και στηρίζουμε κάθε προσπάθεια προβολής τους, θεωρώντας την διαβατήριο για την είσοδο των προϊόντων αυτών στις αγορές υψηλών απαιτήσεων, ευελπιστώντας έτσι ότι τα βιολογικά προϊόντα θα αποκτήσουν τη δυναμική, ώστε να κατοχυρώσουν με σταθερότητα τη θέση που τους αξίζει στις αγορές αλλά και στη συνείδηση των καταναλωτών.

Νέες, δυναμικές, εναλλακτικές καλλιέργειες κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των Ελλήνων παραγωγών καθώς πολλοί παραγωγοί, ιδιαίτερα νέοι, εγκαταλείπουν τα παραδοσιακά μονοπάτια και δημιουργούν εναλλακτικές επενδύσεις. Τα αρωματικά/φαρμακευτικά φυτά, η ροδιά, τα μανιτάρια ή ακόμη η τρούφα ή η στέβια, η εκτροφή σαλιγκαριών εκφράζουν την απάντηση των γεωργών στην μεταβαλλόμενη ζήτηση. Υπάρχουν πολύ επιτυχημένα παραδείγματα τέτοιων προσοδοφόρων εκμεταλλεύσεων. Θα έλεγα ότι είμαστε τυχεροί καθώς η ποικιλομορφία και η ιδιαίτερα των εδαφοκλιματικών συνθηκών στην Ελλάδα την κάνουν ιδανικό τόπο για πολλές καλλιέργειες.

Από πλευράς μας, το Υπουργείο υποστηρίζει τις προσπάθειες αυτές, είτε με πληροφόρηση και τεχνικές οδηγίες, που είναι διαθέσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο, είτε με τη χρηματοδότηση των επενδύσεων ιδιαίτερα για τις καινοτόμες δραστηριότητες. Το ΥΠ.Α.Α.&Τ στηρίζει τις καινοτόμες δράσεις και τα νέα προϊόντα που είναι πλέον επιλέξιμα στα σχέδια βελτίωσης, αφού μπορούν να απαντήσουν σε σύγχρονες τάσεις των αγορών, διαμορφώνοντας μια ανταγωνιστική γεωργία, απομακρυσμένη από την εξάρτηση των επιδοτήσεων.

Κατά την επίσκεψή σας στη Θεσσαλονίκη, περίπου πριν από ένα χρόνο, δεσμευτήκατε για τη δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων στην πόλη, κέντρου διαμετακόμισης αγροτικών προϊόντων και Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα. Ποια βήματα έχουν γίνει από τότε για την υλοποίηση των παραπάνω;

Πριν ένα χρόνο, παρουσιάσαμε το καλάθι προϊόντων της  Περιφέρειας, όπου προτείναμε πράγματι τη δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων σε συνδυασμό με  κέντρο διαμετακόμισης των προϊόντων καθώς και τη δημιουργία Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα. Η τελική επιλογή ανήκει στην Περιφέρεια, προς την οποία έχουμε δεσμευθεί να παρέχουμε κάθε δυνατή στήριξη και χρηματοδότηση. Από πλευράς μας, έχουμε προχωρήσει στην εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας των δημοπρατηρίων, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, διευκολύνοντας έτσι τις επιλογές των Περιφερειών. Σύντομα θα εκδοθεί ΚΥΑ για τους όρους ίδρυσης και λειτουργίας των δημοπρατηρίων.

Όσο για το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα, ήδη έχουμε δρομολογήσει την αναδιάρθρωση των ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των υπηρεσιών πιστοποίησης της περιοχής, που εποπτεύονται από το Υπουργείο. Και είμαστε έτοιμοι για την ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του ίδιου του Υπουργείου, που θα λειτουργούν σε συντονισμό και σε στενή συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στην αγροτική ανάπτυξη, λαμβάνοντας όμως υπόψη τις συνολικές αλλαγές της διοικητικής δομής του κράτους, που είναι σε εξέλιξη.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα φιλικό χώρο για τον αγρότη, που θα τον εξυπηρετεί διοικητικά και ουσιαστικά, θα του παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες, με τεχνικό και οικονομικό περιεχόμενο, διευκολύνοντας το έργο του αλλά και την αποδοτικότητα της εκμετάλλευσής του. Και ευελπιστώ ότι σύντομα θα λειτουργεί προς την κατεύθυνση αυτή το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα.


Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της παρουσίας σας στο Υπουργείο, ποια θεωρείτε την πιο θετική παρέμβασή σας, τι πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να είχατε κάνει καλύτερα;

Κοιτάξτε, σε μια διαδρομή, σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που χαράζουμε και εφαρμόζουμε, υπάρχουν πάντα κινήσεις που θα τις κάναμε διαφορετικά. Όμως, το συνολικό αποτέλεσμα κρίνει τη διαδρομή μας.

Νομίζω ή πιο θετική παρέμβαση ήταν η χάραξη εξαρχής ένα στρατηγικού σχεδιασμού με σαφείς στόχους: να στραφούμε στην παραγωγή, να εστιάσουμε σε προϊόντα με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα (καλάθια προϊόντων) με ποιότητα, ταυτότητα και αειφορία και με τις ανάλογες διαρθρωτικές αλλαγές, να βελτιώσουμε το εμπορικό ισοζύγιο των γεωργικών προϊόντων και να διαμορφώσουμε το τοπίο για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, από το 2014.

Μέσα σε αυτό τον ευρύτερο σχεδιασμό εντάξαμε όλες τις ενέργειες μας ώστε να στοχεύουν όλες στον ίδιο κατεύθυνση, μεγιστοποιώντας έτσι την αποτελεσματικότητά τους. Στον ενάμιση περίπου χρόνο στο Υπουργείο, δεν ισχυριζόμαστε ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα, ούτε είναι δυνατόν να ανατραπούν αδιέξοδα δεκαετιών με μαγικό ραβδί. Όμως νομίζουμε ότι έγινε, ένα καινούργιο ξεκίνημα με σαφείς στόχους.

Χρειάζεται όμως καθημερινή προσπάθεια, που αφορά τον ίδιο τον παραγωγικό ιστό αλλά και τον περίγυρο όπου δραστηριοποιείται. Ταυτόχρονα χρειάζεται ουσιαστική βελτίωση στη διαχείριση της καθημερινότητας, των πληρωμών, της εξυπηρέτησης των γεωργών, της υλοποίησης των προγραμμάτων. Που χρειάζονται τη συνεργασία των ίδιων των γεωργών και των φορέων τους. Νομίζω πως είμαστε σε σωστό δρόμο.

Ποια η σημασία της έκθεσης Agrotica για τη σήριξη του αγροτικού κλάδου;
 
Η Agrotica είναι η πιο σημαντική έκθεση του γεωργικού κλάδου στην Ελλάδα. Έχει μακρόχρονη παράδοση, ιστορία και σημαντική διεθνή απήχηση καθώς, όπως γνωρίζετε καλύτερα, μετέχουν εκθέτες από πολλές χώρες ενώ σημαντική είναι και η επισκεψιμότητα από το εξωτερικό.

Όπως κάθε έκθεση, λειτουργεί ως τόπος συνάντησης των αγροτών και των συλλογικών οργανώσεων τους, εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο, ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αλλά και εθνικών ή τοπικών φορέων της αγροτικής οικονομίας και παραγωγής.

Η ανταλλαγή ιδεών, η ενημέρωση πάνω στις τελευταίες εξελίξεις, οι εμπορικές επαφές/γνωριμίες, που συντελούνται στα πλαίσια της έκθεσης, δεν μπορεί παρά να είναι επωφελείς για την αγροτική οικονομία της χώρα μας, για τον εκσυγχρονισμό της και την αύξηση της εξωστρέφειας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και εφοδίων.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναγνωρίζοντας την σημαντικότητα της έκθεσης, συμμετέχει και φέτος όπως και κάθε φορά και οργανώνει εκδηλώσεις που ενισχύουν το χαρακτήρα της έκθεσης, όπως για παράδειγμα η συνάντηση του Εθνικού Δικτύου Αγροτικής Ανάπτυξης.