Skip to main content

Σκάνδαλο δωροδοκίας με ελέγκτρια- κτηνίατρος στον Έβρο

Η υπόθεση αποκτά μεγάλες διαστάσεις και εκθέτει διεθνώς τη χώρα, δεδομένου ότι το τελωνείο των Κήπων αποτελεί τη βασική πύλη εισόδου προϊόντων από την Ασία στην Ευρώπη.
Ύστερα από σωρεία καταγγελιών, ελέγκτρια-κτηνίατρος συνελήφθη χθες να δωροδοκείται, με προσημειωμένα χαρτονομίσματα,  στο τελωνείο των Κήπων στον Έβρο, για να επιτρέψει τη διέλευση φορτίου αλιευμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επώνυμες καταγγελίες είχαν φτάσει και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (μια εξ΄αυτών έγινε στις 12 Ιανουαρίου 2009), προκαλώντας μάλιστα την προσωπική παρέμβαση του τότε αρμόδιου υφυπουργού κ. Κώστα Κιλτίδη, ο οποίος στις αρχές Ιουνίου επισκέφθηκε το συγκεκριμένο τελωνείο για να διαμορφώσει ιδία άποψη.

Είχε προηγηθεί η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, η οποία τελικά κατέληξε σε ενοχοποιητικό πόρισμα για την κτηνίατρο. Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκιαδάς αποφάσισε την προσωρινή μετακίνησή της από την υγειονομική υπηρεσία του τελωνείου των Κήπων καθώς και την παραπομπή του θέματος στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο του υπουργείου. Η παραπομπή όμως του θέματος απαιτούσε την επικύρωση του τότε ΥΑΑΤ, κ. Χατζηγάκη. Η τελευταία αυτή υπογραφή δεν μπήκε ποτέ με αποτέλεσμα το θέμα να βαλτώσει. Πρέπει να σημειωθεί πως  στο μεσοδιάστημα, μετά από προσφυγή της κτηνιάτρου στη Δικαιοσύνη, η ίδια είχε πετύχει την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης μετακίνησης της.

Με  δήλωση του στη Voria.gr ο κ. Κ. Κιλτίδης επιβεβαιώνει την καταγγελία ότι: «ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Έβρο,  κ. Άκης Γεροντόπουλος,  μου ζήτησε επανειλημμένα τη μη μετακίνηση της κτηνιάτρου από τη συγκεκριμένη υγειονομική υπηρεσία, παρότι η τοπική κοινωνία και όχι μόνο βοούσε για τα έργα και τις ημέρες της».

Από την πλευρά του ο κ. Γεροντόπουλος, αναφέρει στη Voria.gr ότι: «δε γνωρίζω το περιστατικό και εκπλήσσομαι που διαρρέουν τέτοιου είδους καταγγελίες για εμένα. Πρώτη φορά ακούω το όνομα της ελέγκτριας, έχω ακούσει πολλά για πολλούς και δεν έχω κάτι παραπάνω να προσθέσω».

Ανταπαντώντας ο κ.Κιλτίδης τόνισε πως «ο κ. Γεροντόπουλος ψεύδεται,  είναι γνωστή στην τοπική κοινωνία η στενή σχέση που τον συνδέει με την εν λόγω ελέγκτρια».

Όπως μετέδωσε ήδη από χθες η Voria.gr, η σύλληψη έγινε μετά από καλά οργανωμένη επιχείρηση της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων (Σώμα των αδιάφθορων). Σύμφωνα με μαρτυρίες επιχειρηματιών στη Voria.gr,η συλληφθείσα κτηνίατρος ακολουθούσε συγκεκριμένη εκβιαστική τακτική εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια, απαιτώντας «γρηγορόσημο» από 50 έως 500 ευρώ ανάλογα με το εμπόρευμα.

Όποιος δενσυμμορφωνόταν με τις υποδείξεις της, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, εξαιτίας διάφορων προφάσεων που έβρισκε η κτηνίατρος, έβλεπε το φορτίο του με τα αλιεύματα να καθυστερεί χαρακτηριστικά στον έλεγχο, ακόμα και να σαπίζει σταφορτηγά. Αντίθετα, φορτίο με αλιεύματα αποκτούσε άδεια διέλευσης,  έστω κι αν αυτά δεν πληρούσαν τα ποιοτικά κριτήρια της Ε.Ε.

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, πέρα από το κόστος σε χρόνο και χρήμα για τους εμπόρους, το θέμα προκαλεί μεγάλη ανησυχία σχετικά με τους ελέγχους ποιότητας των τροφίμων στους μεθοριακούς σταθμούς. Εκθέτει, μάλιστα, τη χώρα διεθνώς, αν αναλογιστεί κανείς πως το εν λόγω σημείο είναι η βασική-και μέχρι την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. η μοναδική-πύλη εισόδου τροφίμων από την Ασία στην Ευρώπη.  

Χριστίνα Καραμανίδου