Skip to main content

Σκάνδαλο στην Βουλγαρία με εμβόλια από την Τουρκία

Για σκανδαλώδη εισαγωγή των εμβολίων Euvaks και Pentaxim από την Τουρκία κάνει λόγο σε ρεπορτάζ της η Βουλγαρική Ραδιοφωνία.

«Οι Βούλγαροι είναι, από καιρό, εξοικειωμένοι με τα σκάνδαλα που συνήθως συνδέονται με πολιτικούς, επιχειρηματίες και το οργανωμένο έγκλημα», δημοσιεύει η ίδια η Βουλγαρική Ραδιοφωνία, σε μια ασυνήθιστη αυτοκριτική.

«Είναι κάτι σαν γαρνιτούρα στο κύριο πιάτο της καθημερινής ζωής, όπως οι τηγανητές πατάτες στους κεφτέδες. Την εβδομάδα αυτή όμως, μας σερβιρίστηκε ένα πιάτο που είναι δύσκολο να καταπιούμε, επειδή σχετίζεται με την υγεία των παιδιών και των εγγονών μας», μεταδίδει.

Πρόκειται για την σκανδαλώδη εισαγωγή των εμβολίων Euvaks και Pentaxim από την Τουρκία. Το σκάνδαλο, το οποίο σιγοκαίει εδώ και αρκετούς μήνες, ξέσπασε πριν από λίγες ημέρες, όταν η εισαγγελία, με βάση το γράμμα του νόμου, όρισε σαν πλημμέλημα την εισαγωγή των εμβολίων από την Τουρκία, μια χώρα εκτός Ε.Ε., μια και δεν υπάρχουν, για τα εν λόγω εμβόλια, απαραίτητα πιστοποιητικά αποδέσμευσής τους από ευρωπαϊκά εργαστήρια και για τον λόγο αυτό δεν επιτρέπεται η διάθεσή τους στις χώρες-μέλη της Ε.Ε.

«Τα δύο εμβόλια, τα οποία έχουν εισαχθεί από την Τουρκία, δεν έχουν εγκριθεί για χρήση στην Βουλγαρία», είπε η Άσια Πέτροβα, εκπρόσωπος της Ανώτατης Διοικητικής Εισαγγελίας.

Εκτός από ιατρικό και νομικό, το σκάνδαλο με τα εμβόλια έχει, προφανώς, και οικονομική υφή. Είναι γνωστό ότι εδώ και πολλά χρόνια στη Βουλγαρία υπάρχουν προβλήματα στους διαγωνισμούς για την εισαγωγή εμβολίων.

Ίσως επειδή η χώρα είναι πολύ μικρή και κατά συνέπεια ασύμφορη αγορά για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ίσως επειδή οι διαδικασίες σύναψης συμβάσεων είναι υπερβολικά χρονοβόρες και αποθαρρυντικές. Ή ίσως επειδή είναι πάρα πολλοί οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι που θέλουν να καρπωθούν προμήθειες ή δωροδοκίες.

Αλλά, έτσι κι αλλιώς, και το περασμένο έτος οι δημόσιοι διαγωνισμοί για ορισμένα εμβόλια απέτυχαν και το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στην δυνατότητα σύναψης απευθείας συμφωνιών, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση με την Τουρκία, στην συγκεκριμένη περίπτωση έγινε ανταλλαγή - η Τουρκία δώρισε τις αναγκαίες, στην Βουλγαρία, ποσότητες του εμβολίου pentaxim και η Βουλγαρία δώρισε στην Τουρκία εμβόλια κατά της φυματίωσης.

Ο Μακεδών