Skip to main content

Σκίμπε: Ήθελα να μείνω εδώ, θα προκριθούμε στο Euro 2020 (video)

Ο Γερμανός ανανέωσε τη συνεργασία του για τα επόμενα δύο χρόνια με την Εθνική Ελλάδος και έστειλε μήνυμα ειδικότερα στους διεθνείς που δεν αγωνίζονται

Τη συνεργασία του με την Εθνική ομάδα για τα επόμενα δυο χρόνια ανανέωσε ο Μίκαελ Σκίμπε και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, παρουσία των Βαγγέλη Γραμμένου και Ζήση Βρύζα, ανέπτυξε τις σκέψεις του για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Μεταξύ άλλων, ο Γερμανός είπε πως είχε και άλλες προτάσεις αυτή την διετία, αλλά ήθελε να μείνει εδώ, ενώ εξέφρασε εξέφρασε την πίστη του πως θα είναι η «γαλανόλευκη» στο Euro 2020. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στους διεθνείς, ειδικά σε όσους δεν παίζουν, ανέλυσε το πλάνο του για το μέλλον, ενώ απάντησε και για το Καραϊσκάκη.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, ανέφερε: «Η ανανέωση της συνεργασίας με τον προπονητή μας, τον κύριε Σκίμπε, θα ανανεωνόταν. Επαναλαμβάνω ότι οδηγήθηκαμε σε αυτή την απόφαση και με την σύμφωνη γνώμη του τεχνικού διευθυντή μας, του κ. Βρύζα, διότι εκτιμούμε πως το έργο που παρήχθη παίρνει θετικό πρόσημο. Το λέω μετά λόγου γνώσεως. Δεν ακυρώνουμε από ένα γεγονός μια συνολική προσπάθεια. Έχουμε ένα στόχο μπροστά μας και είναι η πρόκριση στο Euro και είμαστε βέβαιοι ότι θα μας οδηγήσει εκεί. Σήμερα όμως είναι η μέρα για τον κόουτς και όχι για να μιλούν οι παράγοντες».

Ακολούθως, το λόγο πήρε ο Μίκαελ Σκίμπε: «Πρώτα απ' όλα, θέλω να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος που μένω για άλλα δυο χρόνια, ώστε να προκριθούμε στο Euro 2020. Νομίζω ότι κάναμε σε δυο χρόνια περισσότερα θετικά από αρνητικά. Πρέπει όμως να ζήσουμε με τα λάθη μας και με το ότι δεν προκριθήκαμε στο Μουντιάλ. Θα παλέψουμε να πάμε στο Εuro. Και θα πάμε στο Euro 2020».

Για το αν είχε άλλες προτάσεις ο κ. Σκίμπε και το αν σκέφτηκε το αν θα μείνει ή θα φύγει: «Είχα κάποιες προτάσεις αυτά τα δυο χρόνια, όχι μετά τα τελευταία ματς. Αλλά όλοι ξέρετε ότι νιώθω χαρούμενος στην Ελλάδα, αισθάνομαι πολύ περήφανος που είμαι ομοσπονδιακός προπονητής εδώ και μου αρέσει που δουλεύω με αυτούς τους παίκτες. Ελπίζω να βάλουμε και νέους παίκτες στην ομάδα από 'δω και πέρα. Ναι, είχα προτάσεις, αλλά δεν ενδιαφέρθηκα. Με ενδιαφέρει να μείνω για αρκετά χρόνια στην Ελλάδα».

Για τον απολογισμό των δυο ετών και το τι πρέπει να διορθωθεί: «Αναλύσαμε αυτά τα δυο χρόνια και κάναμε καλή δουλειά όλοι μαζί. Και είμαι σίγουρα ότι το πνεύμα της Ελλάδας επέστρεψε. Καλύψαμε το κενό μεταξύ των κακών και των καλών ομάδων και πλέον πρέπει να φτάσουμε στο επίπεδο των πολύ καλών ομάδων. Είναι σημαντικό οι παίκτες μας να παίζουν στις ομάδες τους όσο γίνεταιι πιο σύντομα. Έχουμε παίκτες που δεν παίζουν στις ομάδες τους. Είναι πολύ σημαντικό για μια Εθνική ομάδα. Πρέπει να έχουμε παίκτες, ώστε να αντικαθιστούμε άλλους, όταν έχουμε ανάγκη. Ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχαμε αυτά τα δυο χρόνια. Επίσης, πρέπει να κάνουμε καλύτερους τους νέους παίκτες. Αυτό βέβαια είναι ομαδική δουλειά. Τόσο της ΕΠΟ όσο και των συλλόγων, να υπάρξει στρατηγικό σχέδιο σε χρονικό ορίζοντα 4-6-8 ετών».

Ο Ζήσης Βρύζας ανέφερε με τη σειρά του: «Η ανάλυση που έγινε ήταν σε οργανωτικό και αγωνιστικό επίπεδο. 'Εχουμε επενδύσει στις προσωπικές σχέσεις με τους προπονητές και τους διευθυντές των ομάδων και μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε πως οι παίκτες θα παίζουν στις ομάδες τους και θα έχουμε περισσότερους Έλληνες παίκτες να παίζουν περισσότερο στις ομάδες τους, ώστε να βρίσκονται και στο ρόστερ της Εθνικής».

Για το γήπεδο της Εθνικής, ο Μίκαελ Σκίμπε απάντησε: «Όπως ξέρετε, είμαι από την Γερμανία, ήμουν τέσσερα χρόνια στην Εθνική ομάδα εκεί. Η ομάδα είναι κάθε Γερμανού και παίζαμε σε πολλές πόλεις της χώρας. Νομίζω ότι είναι καλή ιδέα να το κάνουμε και στην Ελλάδα. Η Εθινκή είναι όλων των Ελλήνων. Αναγνωρίζω ότι το Καραϊσκάκη είναι το καλύτερο γήπεδο, αλλά είναι αναγκαίο να παίξουμε και σε άλλες πόλεις, για να δείξουμε ότι είμαστε όλοι μαζί. Να παίξουμε και στο Βορρά και σε κάποιο νησί. Θα είναι καλό και για τους παίκτες και για όλους μας. Επαναλαμβάνω ότι η Εθνική είναι όλων των Ελλήνων, επομένως είναι σημαντικό και αναγκαίο να μην παίζουμε μόνο στο γήπεδο του Ολυμπιακού».

Σε ερώτηση για τις κλήσεις των παικτών, σχολίασε: «Είναι σημαντικό για τους παίκτες να παίζουν στις ομάδες τους. Πρέπει να έχουμε και παίκτες που παίζουν σε υψηλό διεθνές επίπεδο. Αν κάποιος δεν αγωνίζεται συχνά, αλλά βρίσκεται σε κορυφαίο επίπεδο, μπορεί να κληθεί κάποιος που παίζει περισσότερο σε λιγότερο ανταγωνιστικό επίπεδο. Για παράδειγμα, ο Βέλλιος την περίοδο που αγωνιζόταν στον Ηρακλή, τα πήγαινε περίφημα και ήταν σε καλή κατάσταση. Μετά πήγε στην Αγγλία και δεν τα κατάφερε, όπως την πρώτη φορά που πήγε. Έχασε την αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά του. Κάποιες φορές, εξαρτάται από τους παίκτες, αλλά και τους ατζέντηδές τους για το που πηγαίνουν και αν αγωνίζονται.

Πρέπει να παίζουν, είναι σημαντικό για μας. Οι μεγάλες ομάδες, δυστυχώς, δεν διαθέτουν Έλληνες επιθετικούς στη σύνθεσή τους. Θέλω να πω στον Βέλλιο, αλλά και στους παίκτες που δεν καλούνται σήμερα, να επιλέγουν ομάδες στις οποίες θα παίζουν κι αν συμβαίνει αυτό, θα καλούνται και στην Εθνική ομάδα».

Για το προπονητικό κέντρο της Εθνικής, ο Βαγγέλης Γραμμένος απάντησε: «Αποτελεί από τους μεγαλύτερους στόχους της Ομοσπονδίας, να βρούμε χώρους που θα αξιοποιηθούν. Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στους συλλόγους. Θα βασιστούμε στα προγράμματα της UEFA για τη δημιουργία προπονητικών κέντρων, κιαθώς είναι ο μόνος τρόπος για να έχεις καλή ομάδα».

Για συνάντηση με τους προπονητές στο ελληνικό πρωτάθλημα, ο κ. Σκίμπε είπε: «Θέλω στο μέλλον να συναντιόμαστε τουλάχιστον δυο φορές τον χρόνο με τους προπονητές στην Ελλάδα. Τους είχα ενημερώσει πως θα συναντηθούμε μετά τα προκριματικά, πιστεύω θα βρεθούμε μετά την κλήρωση του Nations League. Θα κάτσουμε, θα τους ενημερώσω σχετικά και θα γίνει διάλογος».

Για το Nations League που μπαίνει στη ζωή μας, ανέφερε: «Είναι πολύ ενδιαφέρουσα διοργάνωση για όλες τις Εθνικές, είμαι χαρούμενος όπως όλοι οι προπονητές που δεν θα παίζουμε πια φιλικά παιχνίδια. Είμαστε πλέον ανταγωνιστικοί, αλλά ακόμα έχουμε μια απόσταση από ομάδες όπως το Βέλγιο. Έχουμε ανέβει επίπεδο, θα προσπαθήσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και να δείξουμε την ποιότητά μας. Στο EURO θα προκριθούν περισσότερες ομάδες σε σχέση με το Μουντιάλ και πιστεύω πως θα είμαστε τουλάχιστον δεύτεροι στον όμιλο μας».

Για το πλάνο ανάπτυξης του ποδοσφαίρου, των υποδομών του και της Εθνικής Ομάδας στρατηγικά, ο Ζήσης Βρύζας είπε: «Θέλουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, στην οποία είχαμε μπει και με τον κ Σάντος. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους σκάουτερ και να κάνουμε συναντήσεις. Αυτό το πλάνο πρέπει να προχωρήσει, έχουμε σχεδιάσει τα βήματα και σιγά σιγά θα προσαρμόσουμε τις απαιτήσεις που θα προκύψουν στον διάλογο με τις Ενώσεις, όταν τις ενημερώσουμε σχετικά και ενδιάμεσα θα δουλεύουμε στην κατεύθυνση της υλοποίησής του».

Ο κ. Σκίμπε τόνισε με τη σειρά του: «Χρειάζεται χρόνος, δεν είναι εύκολο να βγάλουμε πέντε νέους καλούς ποδοσφαιριστές μέσα σε έναν χρόνο. Έχουμε εμπιστοσύνη στους νέους και πρέπει να τους δείξουμε περισσότερη εμπιστοσύνη. Έχω την εμπειρία για κάτι τέτοιο, αφού υπήρξα προπονητής υποδομών στη Γερμανία κι έχω ιδέες προς αυτή την κατεύθυνση».

Για τα λάθη που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και τι δεν θέλει να επαναλάβει, ο Γερμανός κόουτς απάντησε: «Πρέπει να έχουμε παίκτες που καταλαβαίνουν τι σημαίνει να παίζεις για την χώρα σου και να αγαπάνε την Εθνική. Θα ρωτάμε τους ποδοσφαιριστές αν είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν το πλάνο της ομάδας κι εκείνοι θα πρέπει να απαντούν καταφατικά. Πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να πηγαίνουν σε ομάδες που θα παίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο, ειδικά όσοι επιλέγουντο εξωτερικό δεν πρέπει να κοιτάνε τα λεφτά που θα παίρνουν, αλλά το αν θα παίζουν. Αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα κι αυτό πρέπει να γινει σαφές».

Τέλος, για το τι ειπώθηκε στην Αυστραλία τον Ιούνιο του 2016, όταν και άλλαξε το κλίμα στην ομάδα, τόνισε: «Βοηθάει πολύ όταν βρίσκεσαι με την ομάδα για 10-12 μέρες σερί, ειδικά στο εξωτερικό. Μπόρεσα να τους εξηγήσω τις ιδέες μου και τους είπα τι θέλω να κάνω, αλλά και εκείνοι μου είπαν τις σκέψεις, τις προσδοκίες και τις ιδέες τους. Με βοήθησαν με αυτό τον τρόπο. Στο παρελθόν, η ομάδα ήταν πιο χωρισμένη, πλέον καταλάβαμε πως είμαστε ανταγωνιστικοί μόνο όταν είμαστε ενωμένοι».

Πηγή: Sport24