Skip to main content

Σκηνές στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ στήνουν οι πρόσφυγες

Ηρεμία επικρατεί, αυτή την ώρα, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, μετά την ένταση που δημιουργήθηκε το πρωί.

Ηρεμία επικρατεί, αυτή την ώρα, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, μετά την πρωινή ένταση που δημιουργήθηκε από τη ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης από συνοριοφύλακες της γειτονικής χώρας και κατά τη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκαν μετανάστες που βρίσκονται στο σημείο.

Στην περιοχή, δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ένας αυτοσχέδιος καταυλισμός, καθώς περίπου 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες περιμένουν άδεια από τις αρχές της ΠΓΔΜ για να περάσουν τα σύνορα.

Όσοι έχουν σκηνές, τις έχουν στήσει στα χωράφια κατά μήκος των συνόρων, άλλοι έχουν βρει καταφύγιο στον σιδηροδρομικό σταθμό Ειδομένης και εκατοντάδες κατακλύζουν τα καφενεία του χωριού, αναζητώντας νερό, πρίζες να φορτίσουν τα κινητά τους και πρόσβαση σε wi-fi.

Πολλοί πάντως, απογοητευμένοι από την κατάσταση, δηλώνουν ότι θα γυρίσουν για λίγο στη Θεσσαλονίκη ή στο Πολύκαστρο μέχρι να ξεκαθαρίσει πότε θα μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα προς την ΠΓΔΜ.
Το πρωί επισκέφθηκε την ουδέτερη ζώνη ο πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Ίνγκο φον Φος μαζί με τον Μάρτιν Νόιμαιερ, αξιωματούχο της βαυαρικής κυβέρνησης, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση που επικρατεί.

Νοσηλεύονται δύο Σύροι πρόσφυγες που τραυματίστηκαν

Εν τω μεταξύ, στο νοσοκομείο Γουμένισσας νοσηλεύονται δύο από τους τέσσερις Σύρους πρόσφυγες που τραυματίστηκαν από τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Πρόκειται για έναν 45χρονο με βαθύ θλαστικό τραύμα στον δεξιό μηρό με ύπαρξη ξένου σώματος (θραύσματα πλαστικής σφαίρας), το οποίο αφαιρέθηκε με χειρουργικό καθαρισμό και ακολούθησε συρραφή του τραύματος, και για έναν 29χρονο με κάκωση στην αριστερή πλευρά του ώμου από θλων όργανο.

Όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο αναπληρωτής διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς και Γενικού Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Γουμένισσας, Στυλιανός Βαμβίνης, οι δύο τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, το μεσημέρι, με ασθενοφόρο τους ΕΚΑΒ και προς το παρόν παραμένουν νοσηλευόμενοι, ενώ η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή.

Οι άλλοι δύο τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του Κιλκίς. Όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς και Γενικού Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Γουμένισσας, Θεμιστοκλής Ανθρακίδης, πρόκειται για ένα 27χρονο με τραύμα στη γάμπα και έναν 30χρονο με τραύμα στο μάτι.

Τα τραύματα και των δύο οφείλονται σε θραύματα πλαστικού.

Αφού τούς παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και εξετάστηκαν από χειρουργό -ορθοπαιδικό και ορθαλμίατρο- οι δύο τραυματίες πήραν εξιτήριο.