Skip to main content

Σκληραίνει η γερμανική στάση έναντι της Τουρκίας

Για πρώτη φορά η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ καταδίκασε τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αφρίν της βόρειας Συρίας

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας της κυβέρνησης στη γερμανική Βουλή χτες Τετάρτη επισήμανε ότι «παρά τα δικαιολογημένα συμφέροντα της Τουρκίας στο πεδίο της ασφάλειας, είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στην Αφρίν, όπου χιλιάδες […] άμαχοι διώκονται, χάνουν τη ζωή τους ή πρέπει να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Το καταδικάζουμε απερίφραστα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Άγκελα Μέρκελ, η οποία επέκρινε με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο και τις επιθέσεις των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων στο θύλακα της ανατολικής Γούτα, επιρρίπτοντας ευθύνες και στη Ρωσία. Η καγκελάριος άφησε πάντως αναπάντητο το ερώτημα εάν οι τουρκικές επιθέσεις συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Μια μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες αλλά και λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα η Α. Μέρκελ έδωσε ένα σαφές στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει και το οποίο συνοψίζεται στη διαπίστωση ότι το Βερολίνο σκληραίνει τη στάση του έναντι της Άγκυρας.

Το Βερολίνο για την ελληνοτουρκική ένταση

Αυτό μπορεί να απορρέει πρωτίστως από την αιματοχυσία στην Αφρίν, ωστόσο, όπως εκτιμάται, ασφαλώς δεν είναι ο μόνος λόγος: η γερμανική πλευρά παρακολουθεί πολύ στενά και τα όσα συμβαίνουν στο τρίγωνο Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου, με αποκορύφωμα τη σύλληψη των δυο ελλήνων στρατιωτών στον Έβρο. Παρότι αρκετά φειδωλή στις δηλώσεις της, η γερμανική πλευρά θεωρεί την υπόθεση πολύ σοβαρή, εκτιμώντας ότι πρέπει να επιλυθεί άμεσα καθώς επιβαρύνει όχι μόνον τις ελληνοτουρκικές αλλά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις εν γένει. Μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο ότι δια μέσω των πολλών και διαφορετικών διαύλων επικοινωνίας που έχει, το Βερολίνο έχει καταστήσει σαφείς τις θέσεις του αυτές στην Τουρκία.

Και η εφημερίδα Handelsblatt γράφει σήμερα ότι η ίδια η καγκελάριος μεσολαβεί στην υπόθεση των δυο ελλήνων στρατιωτικών αφού όπως προκύπτει από ελληνικές πηγές φέρεται να συνομίλησε κατ΄ ιδίαν με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει το τηλεφώνημα αυτό. Σε ερώτηση της DW εκπρόσωπος της καγκελαρίας επισήμανε ότι επί της αρχής δεν δίνονται πληροφορίες για εμπιστευτικές συνομιλίες της καγκελαρίου. Ο ίδιος παρέπεμψε σε πρόσφατη δήλωση του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ που σημείωσε ότι είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερες ή και καθόλου εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Κώστας Συμεωνίδης
Πηγή: Deutsche Welle