Skip to main content

Αλλάζουν γραμμή οι ΗΠΑ: Η Ελλάδα δεν είναι δικό μας πρόβλημα

Η οικονομική κρίση της Ελλάδας είναι κατά κύριο λόγο πρόβλημα της Ευρώπης υπογράμμισε ο νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

Την θέση ότι η οικονομική κρίση της Ελλάδας είναι κατά κύριο λόγο πρόβλημα της Ευρώπης εξέφρασε ο νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ  Στίβεν Μνούτσιν.

Σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal, ο Αμερικανός υπουργός επανέλαβε την άποψη που είχε διατυπώσει και σε προεκλογικό χρόνο ο Ντόναλντ Τραμπ και πλέον γίνεται θέση της αμερικανικής διοίκησης.  Οι ευρωπαίοι έχουν την κύρια ευθύνη να λύσουν το πρόβλημα της Ελλάδας. Αυτό βέβαια φαίνεται αυτονόητο, αλλά η στάση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση με αυτή της προηγούμενης, στη θητεία της οποίας κυρίως ο Τζακ Λιου, ως υπουργός Οικονομικών, αλλά και ο πρόεδρος Ομπάμα, έκαναν παρεμβάσεις για το ελληνικό πρόβλημα, αναγνωρίζοντας τη σημασία του ως ζήτημα βεβαίως ευρωπαϊκό, με ευρύτερες ωστόσο προεκτάσεις.

 Όπως σχολιάζουν οι συντάκτες της WSJ, οι δηλώσεις του σε συνδυασμό με τη συνομιλία που είχε με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ την Τρίτη, υποδηλώνουν ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα ενθαρρύνει το Ταμείο να διατηρήσει τη σκληρή γραμμή του αναφορικά με την Ελλάδα, κρατώντας το εκτός του τρίτου προγράμματος στήριξης για το ορατό μέλλον.

«Συνομιλούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και το ΔΝΤ αναφορικά με αυτό, αλλά προφανώς τον πρώτο λόγο έχουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την WSJ, η ομάδα Τραμπ θα μπορούσε να προσφέρει κάλυψη στο ΔΝΤ καθώς αντιμετωπίζει κλιμακούμενη πίεση από τη Γερμανία να προσφέρει αξιοπιστία στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας με τη χορήγηση νέας χρηματοδότησης.

Η τοποθέτηση του αμερικανού υπουργού οικονομικών ήρθε αφότου Λαγκάρντ και Μέρκελ έδωσαν την εντύπωση πως τα βρήκαν στο Βερολίνο για μεταρρυθμίσεις τώρα και χρέος αφού δούμε τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων στο τέλος του προγράμματος.