Skip to main content

Σκληρό πόκερ για πρωτογενή πλεονάσματα και χρέος στο Eurogroup

Όλα δείχνουν συμφωνία για την αξιολόγηση - Διαπραγμάτευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022 και για τη βιωσιμότητα του χρέους

Σκληρό πόκερ για πρωτογενή πλεονάσματα και χρέος διεξάγεται στη συζήτηση του Eurogroup για την Ελλάδα που ξεκίνησε στις 20:00 στο Λουξεμβούργο.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα κλείσει απόψε θετικά, ωστόσο, το ζήτμα είναι ποια διατύπωση θα υπάρξει σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ Ελένη Βαρβιτσιώτη το κείμενο θα αναδιατυπωθεί ως εξής: Ελάφρυνση του χρέους «στο βαθμό που θα χρειαστεί».

Ακόμη, συζητείται πώς θα περιλαμβάνει η δήλωση την επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων για 15 χρόνια (αν θα έχει αναφορά «μεταξύ  0-15 χρόνια» ή «μέχρι 15 χρόνια»).  

Αγκάθι τα πρωτογενή πλεονάσματα από 2023 μέχρι 2060

Είναι γνωστό ότι μέχρι το 2022 το πρωτογενές πλεόνασμα θα παραμείνει στο 3,5%. Οι δανειστές απαιτούν πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον 2% μέχρι το 2060 με την ελληνική πλευρά να προσπαθεί να αποκρούσει αυτή την απαίτηση.

Από το 2023 και μετά το ζήτημα είναι κατά πόσο θα αναφέρεται «τουλάχιστον 2%» ή «μέσος όρος 2%».

Σύμφωνα με ένα από τα draft του Eurogroup του περασμένου Μαΐου που είδαν το φως της δημοσιότητας, προέβλεπε μέσα επίπεδα πλεονάσματος 2,2% με τη λογική ότι με αυτό τον τρόπο δεν χρειαζόταν να γίνουν αναδιαρθρώσεις δανείων πέρα από αυτές που προέβλεπε η απόφαση του περσινού Μαΐου.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ φαίνεται ικανοποιημένο από την δρομολόγηση πιθανών μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, έστω κι αν αυτά δεν εξειδικεύονται. Παρόλα αυτά, δεν φαίνεται διατεθειμένο να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.