Skip to main content

Σκόπια: Το non paper της Ελλάδας δεν ανταποκρίνεται στη συμφωνία

«Διατηρούμε το δικαίωμα να αποκαλούμε τους εαυτούς μας Μακεδόνες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Δεν θα αλλάξουν εθνικός ύμνος και σημαία.

Η ερμηνεία που αποτυπώνεται στο non paper των 16 σημείων που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου, δεν ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο της συμφωνίας Ελλάδας – Σκοπίων, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων, ο Μίλε Μποσνιακόφσκι ανέφερε ότι το non paper της Ελλάδος «για τη συμφωνία ανάμεσα στους πρωθυπουργούς των Σκοπίων και της Ελλάδας που διέρρευσε στο κοινό στην Ελλάδα είναι ερμηνεία και δεν ανταποκρίνεται στους όρους της συμφωνίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η βάση της συμφωνίας αφορά τον τρόπο που η Ελλάδα ερμηνεύει και αντιλαμβάνεται τον όρο «Μακεδονία» και τον τρόπο που τα Σκόπια ερμηνεύουν και αντιλαμβάνονται τον όρο «Μακεδονία».

«Διατηρούμε το δικαίωμα να αποκαλούμε τους εαυτούς μας Μακεδόνες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας ότι στη συμφωνία «διατηρείται η μακεδονική ταυτότητα και η μακεδονική γλώσσα».

Επίσης, διευκρίνισε ότι ο εθνικός ύμνος και η σημαία της χώρας δεν θα αλλάξουν, καθώς τα σύμβολα δεν αποτέλεσαν αντικείμενο της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Ο Μποσνιακόφσκι ανέφερε ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί σταδιακά σε βάθος πενταετίας, παράλληλα με το άνοιγμα των κεφαλαίων για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ.