Skip to main content

Εξελίξεις μέσα στο μήνα για το Σκοπιανό - Οι ημερομηνίες-κλειδιά

Εντός του μήνα δρομολογούνται επαφές σε κορυφαίο επίπεδο για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, τόσο στην Αθήνα όσο και σε ουδέτερο έδαφος.

Εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις Αθήνας - Σκοπίων με στόχο την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ εντός του μήνα δρομολογούνται επαφές σε κορυφαίο επίπεδο τόσο στην Αθήνα, όσο και σε ουδέτερο έδαφος.

Την Δευτέρα ή Τρίτη 8 ή 9 Ιανουαρίου θα βρεθεί στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπούγιαρ Οσμάνι ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον Νίκο Κοτζιά και τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Μάλιστα, όπως μεταδίδουν σκοπιανά ΜΜΕ, στις 19 Ιανουαρίου αναμένεται η επόμενη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνάντηση θα διεξαχθεί, στη Νέα Υόρκη, την έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Όπως αναφέρουν τα σκοπιανά ΜΜΕ, ο Νίμιτς θα επιχειρήσει «πιο συγκεκριμένες ενέργειες», προκειμένου να καταγραφούν σημαντικά βήματα προόδου. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο, αν θα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, θα προτείνει κάποιο συγκεκριμένο όνομα για τα Σκόπια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν, λίγες ημέρες αργότερα και εφόσον ο πρωθυπουργός βρεθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στις 23 Ιανουαρίου, θεωρείται πιθανή μια συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

Πρώτη επίσκεψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ στα Σκόπια

Την ίδια στιγμή, επίσκεψη στην ΠΓΔΜ θα πραγματοποιήσει στις 17 και 18 Ιανουαρίου ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, όπως μεταδίδει η σκοπιανή εφημερίδα Nezavisen Vesnik.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ φέρεται να έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Ζάεφ, τον πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ, τον Πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Άμυνας Ράντμιλα Σεκερίνσκα, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον νέο ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι, Ενδέχεται μάλιστα να εκφωνήσει ομιλία στο κοινοβούλιο.

Επισημαίνει ότι αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη γ.γ. του ΝΑΤΟ στα Σκόπια από το 2014.