Skip to main content

Σκουριές: Διαψεύδουν οι μεταλλωρύχοι προπηλακισμό ιερέα (upd)

Οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής αποστέλλουν υπογεγραμμένη δήλωση του ιερέα της Στρατονίκης, πατέρα Ευστράτιο, ότι δεν προπηλακίστηκε.

Διαψεύδουν οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία Χαλκιδικής δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο ιερέας της Στρατονίκης, πατέρας Ευστράτιος, ο οποίος είχε απευθύνει έκκληση κατά του διχασμού για το ζήτημα της εξόρυξης χρυσού, δέχθηκε χθες τη νύχτα προπηλακισμό από ομάδα ατόμων.

Σε ανακοίνωσή τους οι μεταλλωρύχοι καταγγέλλουν την ωμή, όπως τη χαρακτηρίζουν, προπαγάνδα σε βάρος τους, και «την προφανή προσπάθεια δημιουργίας τεχνητής έντασης στην περιοχή μας, με αφορμή την προσπάθειά μας να μιλήσουμε με τον ιερέα της Στρατονίκης, πατέρα Ευστράτιο, χθες τη νύχτα».

Όπως αναφέρουν, «μέσα σε λίγες ώρες, είδαμε την προσπάθειά αυτή να μετατρέπεται σε «τραμπούκικο επεισόδιο βίας» και να αναπαράγεται σε χοντροκομμένους τίτλους που κάνουν λόγο ακόμα και για «πυροβολισμούς» και «πολιορκία».

Οι μεταλλωρύχοι δηλώνουν ότι:

- Όσα αναπαράγονται σκοπίμως σήμερα για βία εναντίον του πατέρα Ευστράτιου, είναι και αυτό το προσυπογράφει και ο ίδιος, στημένα ψέματα.

- Δεν είμαστε τραμπούκοι, αλλά μεταλλωρύχοι, που χάσαμε την δουλειά μας. Εμείς ουδέποτε στραφήκαμε και ουδέποτε θα στραφούμε εναντίον συμπολιτών, μας, και πολύ δε περισσότερο των ιερέων μας τους οποίους και τιμούμε και αγαπάμε.

- Το πρώτο βήμα για την ομόνοια και την ενότητα στον τόπο μας το κάναμε εμείς και συνεχίζουμε να το κάνουμε, και δεν χρειαζόμαστε κανέναν να βάλει τάξη στα χωριά μας.

«Αν κάποιοι έμαθαν να κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια, εδώ κάνουν λάθος. Γιατί ούτε τραμπούκοι θα γίνουμε ούτε την αναρχία θα φέρουμε. Γι' αυτό: Ζητούμε από τον δημοσιογραφικό κόσμο, τον στοιχειώδη σεβασμό και την τήρηση των απαιτούμενων ισορροπιών ειδικά σε μια τέτοια συνθήκη για μας και τις οικογένειές μας. Ζητούμε από τους τοπικούς άρχοντες και τους πολιτικούς αντί να κάνουν δηλώσεις στα ραδιόφωνα και post στο Twitter να προσεγγίσουν το θέμα με σοβαρότητα», συμπληρώνουν.

«Περιμένουμε να 'ρθουν εδώ όλοι όσοι ασχολούνται μαζί μας, να μας δουν στα μάτια και να μας πουν τι θα κάνουμε από δω και πέρα. Όλα τα άλλα τα ακούμε βερεσέ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Μάλιστα, οι μεταλλωρύχοι αποστέλλουν γραπτή δήλωση του ιερέα της Στρατονίκης, στην οποία διαβεβαιώνει πως δεν προπηλακίστηκε:

Σχετικά με τα παραπάνω ο Γιώργος Χατζής, Πρόεδρος του Σωματείου "Αγία Βαρβάρα", του οποίου το όνομα χρησιμοποιήθηκε δηλώνει: «Όλα αυτά που ισχυρίζεστε και γράφετε από χθες είναι πλήρως ανυπόστατα και αποκυήματα της νοσηρής φαντασίας σας. Ο ιερέας του χωριού μας,  το επιβεβαίωσε τόσο στις αρχές όσο και εγγράφως σε εμάς τους ίδιους. Έχουμε την ευλογία να ζούμε σε ένα χωριό που το υπέδαφος του  μας ζει χιλιάδες χρόνια τώρα, και έχουμε επίσης την ευλογία να γινόμαστε δέκτες αμέριστης αγάπης και στήριξης από συνδημότες μας.  Σας παρακαλώ λοιπόν πολύ όταν αναφέρεσθε στους μεταλλωρύχους και στον σκληρό και αδιάκοπο αγώνα τους για εργασία, να είστε καλύτερα ενημερωμένοι.»

Τι έλεγε το δημοσίευμα

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το βράδυ της Δευτέρας, γύρω στα 50 άτομα πήγαν στις 10.30 το βράδυ στο σπίτι του ιερωμένου και εξαγριωμένοι ζήτησαν το λόγο από τον ιερέα, που, σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Κυριακή από άμβωνος είχε μιλήσει για ομοψυχία, καλώντας τους πιστούς να σταματήσουν να διχάζονται για το θέμα της επένδυσης εξόρυξης χρυσού.

Όπως έγινε γνωστό, τον προπηλάκισαν, ενώ, ο ίδιος φέρεται ότι κάλεσε την Αστυνομία που έσπευσε στο σημείο προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Από τις Αστυνομικές Αρχές, πάντως, δεν επιβεβαιώθηκαν πληροφορίες -κατά τις οποίες- έπεσαν πιστολιές και εκσφενδονίστηκαν πέτρες.

Οι αστυνομικοί δεν προχώρησαν σε συλλήψεις, καθώς, ο ιερέας φέρεται να κατέθεσε ότι δεν επιθυμεί την τιμωρία των «πρωταγωνιστών» του επεισοδίου.