Skip to main content

Σκουρλέτης: Άγνωστο αν θα κλείσει η αξιολόγηση πριν τον Σεπτέμβριο

Απευχόμαστε να φτάσει ως εκεί και εργαζόμαστε για επίτευξη συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης

Άγνωστο αν θα κλείσει η αξιολόγηση πριν το Σεπτέμβριο άφησε να εννοηθεί το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης. Ο κ. Σκουρλέτης απέφυγε να δεσμευθεί για ολοκλήρωση της αξιολόγησης ακόμα και πριν τον Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι τον Ιούλιο η χώρα μας θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω ωρίμανσης ομολόγων.

«Απευχόμαστε να φτάσει ως εκεί» και εργαζόμαστε για επίτευξη συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό, προσέθεσε μιλώντας στο Star.

Ο κ. Σκουρλέτης ξεσπάθωσε πάντως κατά των δανειστών για το θέμα πώλησης μέρους της ΔΕΗ, ισχυριζόμενος ότι αρκετά από τα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων εκπροσωπούν εγχώρια και ευρωπαϊκά συμφέροντα που εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις ή αποδείξεις.

Σόιμπλε και ΔΝΤ δεν μπορούν να θέτουν όρους στην ελληνική Βουλή

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχουν το δικαίωμα να θέτουν όρους όσον αφορά το πόσοι βουλευτές θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα στην ελληνική Βουλή, δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης, λίγες ημέρες αφότου ο ίδιος ζήτησε αυξημένη πλειοψηφία για το πακέτο της δεύτερης αξιολόγησης.

«Δεν έχουν δικαίωμα να βάζουν όρους», τόνισε, μολονότι η δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι πρέπει να βρεθεί φόρμουλα που θα εγγυάται τήρηση των συμφωνηθέντων και μετά τις επόμενες εκλογές συμπίπτει σε ένα βαθμό με τις θέσεις του κ. Σκουρλέτη.

O υπουργός σημείωσε ότι η γραμμή Σόιμπλε καταδεικνύει καθεστώς περιορισμένης ελευθερίας, τόσο για τη νυν κυβέρνηση όσο και για τις προηγούμενες.

Παρά ταύτα, ο κ. Σκουρλέτης επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι ζητά από την κυβέρνηση να δεχτεί ό,τι ζητούν οι πιστωτές αλλά ταυτόχρονα αρνείται αν ψηφίσει τα μέτρα που φέρνει η αξιολόγηση.

«Υιοθετώ την κουβέντα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι πρόκειται για τζάμπα μάγκα», είπε.

ΥΠΕΣ: Διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις Σκουρλέτη

Για διαστρέβλωση των δηλώσεών του κάνει λόγο το υπουργείο Εσωτερικών.

«Η συνήθης πρακτική, από ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, της τροποποίησης – διαστρέβλωσης δηλώσεων, όταν η ακριβής τους απόδοση δεν ταιριάζει με τα συμπεράσματα και τα πολιτικά ζητούμενα που αυτά προτάσσουν, χρησιμοποιήθηκε και σήμερα επί των επισημάνσεων του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.

Και συνεχίζει λέγοντας: «Με απόλυτη σαφήνεια, ο υπουργός Εσωτερικών μετέφερε τη θέση της κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση με την καλύτερη δυνατή κατάληξη για την χώρα».

«Επαναλαμβάνω ότι η ελληνική πλευρά προσπαθεί με έναν μεθοδικό τρόπο να "κερδίσει χρόνο" και να κλείσει την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό με το καλύτερο δυνατό περιεχόμενο».

Σχετικά με το χρονικό όριο της διαπραγμάτευσης τόνισε: «Αντοχές έχουμε, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας έχουμε και νομίζω ότι θα πετύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία».

Στην ερώτηση, εάν τελικά μπορεί να φτάσει και Σεπτέμβρη η συμφωνία: «Το απευχόμαστε και εργαζόμαστε ακριβώς για το αντίθετο. Εδώ μιλάμε για συμφωνία μέσα στον επόμενο μήνα».