Skip to main content

Σκουρλέτης: Επιμένουμε στην απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση

Κριτική στον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη και στην προωθούμενη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη από τον πρόεδρο της ΠΕΔΚΜ.

Στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ ανέρχονται σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, οι χρηματοδοτήσεις μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τους δήμους το 2018 και σε βάθος πενταετίας οι χρηματοδοτήσεις θα φτάσουν στα 2 δισ. ευρώ.

Αναλύοντας το πακέτο των χρημάτων που θα λάβουν φέτος οι δήμοι, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι ανά πρόγραμμα τα κονδύλια που προβλέπονται είναι:

- Φιλόδημος Ι – 500 εκ. ευρώ

- Φιλόδημος ΙΙ – 245 εκ. ευρώ

- Παιδικοί Σταθμοί – 140 εκ. ευρώ

- Λοιπές δράσεις – 115 εκ. ευρώ.

Ο κ. Σκουρλέτης εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ για το αίτημά της να επανέλθει η αναλογία προσλήψεων στο 1 προς 5 στο δημόσιο και τους δήμους, τονίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επενδύει στον ακραίο φιλελευθερισμό, με την υποστελέχωση στο διηνεκές των δήμων να είναι η πάγια υπόσχεση της ΝΔ. Στην ουσία είπε ο κ. Σκουρλέτης, με τη λογική της ΝΔ αφενός η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες από τους δήμους θα μειωθεί, αφετέρου, η ΝΔ δεν αναγνωρίζει τα μεγάλα προβλήματα από την υποστελέχωση.

Σημαντική τομή στη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη είναι κατά τον κ. Σκουρλέτη ο Ελεγκτής Νομιμότητας στην Αυτοδιοίκηση, ώστε να πάψει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να καθυστερεί την έκδοση αποφάσεων.

Ο κ. Σκουρλέτης επέμεινε στην απλή αναλογική, επισημαίνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να την υιοθετήσει στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, είπε ότι οι όποιες θεσμικές αλλαγές δεν μπορούν να επιτύχουν χωρίς χρηματοδότηση..

Άσκησε κριτική στην προωθούμενη μεταρρύθμιση σε όλα τα επίπεδα και μίλησε για προσπάθεια χειραγώγησης της Αυτοδιοίκησης, για ουσιαστική κατάργηση της διοικητικής, θεσμικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, για νομοθετικά απολιθώματα κτλ.

Κάλεσε μάλιστα τον υπουργό να προχωρήσει σε επείγοντα ζητήματα προσλήψεων, να φροντίσει για το μεταναστευτικό, ενώ ζήτησε και ένα κομμάτι του ΕΣΠΑ για τους δήμους.

"Ό,τι αποφασίζετε για εμάς και το καλό για την Αυτοδιοίκηση γιατί δεν το εφαρμόζετε και στην κεντρική διοίκηση", είπε ο κ. Κυρίζογλου αναφερόμενος στις προθέσεις για απλή αναλογική και για περιορισμένο αριθμό θητειών στις διοικήσεις των δήμων.