Skip to main content

SkyGreece Airlines: Απότομη προσγείωση με διακοπή λειτουργίας

Η αεροπορική εταιρεία που δημιούργησαν ομογενείς του Καναδά, αναγκάσθηκε σε προσγείωση μόλις μετά από τρεις μήνες λειτουργίας.

Κάτι παραπάνω από τρεις μήνες κράτησαν οι πτήσεις της SkyGreece Airlines, καθώς η εταιρεία, που πραγματοποίησε την πρώτη υπερτλαντική πτήση από τη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο, με ανακοίνωσή της στην αγγλική, πληροφορεί ότι διακόπτει προσωρινά τη λειτουργία της, ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να επανακάμψει.

Ο λόγος διακοπής της λειτουργίας είναι τα πολλά επιχειρησιακά προβλήματα, τα οποία η SkyGreece αποδίδει στην κρίση της ελληνικής οικονομίας που επηρέασε αρνητικά, επιφέροντας κάθετη μείωση στις πωλήσεις εισιτηρίων (dramatic reduction in ticket sales). Tα οικονομικά προβλήματα έφεραν τα επιχειρησιακά, καθυστερήσεις πτήσεων, μεταθέσεις, ακυρώσεις, καθεστώς λειτουργίας αδιανόητο για μία αεροπορική εταιρεία που μάλιστα πραγματοποιεί υπερατλαντικές πτήσεις.

Το θέμα είχε αρχίσει να το διερευνά από τις προηγούμενες ημέρες η Voria.gr, λόγω των επανειλημμένων μεταθέσεων σε προγραμματισμένες πτήσεις, ενώ το μέγεθος του προβλήματος έγινε κυριολεκτικώς «χτυπητό», όταν εχθές, Πέμπτη, ακυρώθηκε, για δεύτερη φορά, η πτήση Τορόντο - Θεσσαλονίκη.  Την προηγούμενη εβδομάδα, η ίδια πτήση είχε αναβληθεί για «τεχνικούς λόγους» και είχε πραγματοποιηθεί την Κυριακή.

Η Voria.gr, που από την αρχή του εγχειρήματος πρόβαλε τις προσπάθειες της SkyGreece, επιχείρησε να πληροφορηθεί από την εταιρεία την αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και λόγω των οποίων μεταθέτει πτήσεις και αλλάζει το πτητικό της πρόγραμμα. Όμως κανείς δεν απαντούσε στις κλήσεις, στο τηλεφωνικό κέντρο της Αθήνας, ενώ η εταιρεία- αντιπρόσωπος στη Θεσσαλονίκη, ενημέρωνε για «ακύρωση λόγω επιχειρησιακών προβλημάτων». Τελικώς, η απάντηση στάλθηκε από τον πρόεδρος της εταιρείας, π. Νικόλαο Αλεξανδρή, ο οποίος και έστειλε σήμερα το πρωί στη Voria.gr, το κείμενο της εταιρικής ανακοίνωσης με ημερομηνία χθεσινή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα οικονομικά προβλήματα ανάγκασαν τη SkyGreece να λειτουργεί μόνο με ένα αεροσκάφος, το Boeing 767-300 «Ταξιάρχης». Όταν στις 18 Ιουνίου είχε εγκαινιαστεί η πτήση Θεσσαλονίκη- Βουδαπέστη- Τορόντο, είχε ανακοινωθεί ότι ετοιμαζότανε να μπει στα δρομολόγια και το δεύτερο αεροπλάνο της SkyGreece, ένα airbus 340, o «Άγιος Δημήτριος». Το δεύτερο αυτο αεροσκάφος, που η εταιρεία είχε εξασφαλίσει με leasing, όπως είχε λεχθεί, δεν συμπεριλήφθηκε στο στόλο της.

Η τήρηση του προγράμματος πτήσεων και μάλιστα από έναν αερομεταφορέα που εκτελεί υπερατλαντικές πτήσεις, είναι εξαιρετικά σημαντική και αποφασιστική για την επιτυχή συνέχεια των δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Κάποιοι έρχονται με τις πτήσεις αυτές στη Θεσσαλονίκη - που όπως μαθαίνουμε έχουν ικανοποιητικές πληρότητες- αλλά και κάποιοι φεύγουν για να επιστρέψουν στις εργασίες τους και τις υποχρεώσεις τους.

Δυστυχώς, η SkyGreece, που δημιουργήθηκε από ομογενείς επιχειρηματίες του Καναδά, δεν άντεξε στις οικονομικές πιέσεις. Μετά από την πανηγυρική έναρξη πτήσεων, το Μάιο από Αθήνα και, τον Ιούνιο από Θεσσαλονίκη, προσγειώθηκε απότομα αλλά και πολύ σύντομα.