Skip to main content

Σμάγκι: Πιθανή χρηματική βοήθεια από την ΕΕ προς την Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι η ΕΕ «ίσως χρειαστεί» να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά η όποια βοήθεια πιθανότατα θα είναι μικρότερη από το πακέτο ύψους 20-25 δισ. ευρώ στο οποίο αναφέρθηκε το Spiegel εξέφρασε το μέλος
Την εκτίμηση ότι η ΕΕ «ίσως χρειαστεί» να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά η όποια βοήθεια πιθανότατα θα είναι μικρότερη από το πακέτο ύψους 20-25 δισ. ευρώ στο οποίο αναφέρθηκε το Spiegel εξέφρασε αργά τη Δευτέρα το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπίνι Σμάγκι. Νωρίτερα τόσο η Κομισιόν όσο και η γερμανική κυβέρνηση είχαν διαψεύσει τοδημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού ότι το υπουργείο Οικονομικών τηςΓερμανίας εξέταζε σχέδιο για παροχή οικονομικής στήριξης ύψους 20-25δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

«Η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα να σώσει τον εαυτό της. Είναι πιθανόνότι θα χρειαστούν χρήματα», είπε ο κ. Σμάγκι, μιλώντας σε εκπομπή τηςιταλικής τηλεόρασης και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι αν κάποια στιγμή υπάρξει ανάγκη να παρέμβουμε, το ποσό θαείναι πολύ πιο περιορισμένο από αυτό που έχει ειπωθεί».

Σύμφωνα με τον κ. Σμάγκι, οι αγορές είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα, αν έχει ένααξιόπιστο σχέδιο. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι αυστηρότερη, προκειμένου ναδιασφαλίσει ότι τα δημόσια οικονομικά των χωρών-μελών της ευρωζώνηςείναι υγιή, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη κρίσεων με το χρέος και τοέλλειμμα, όπως συμβαίνει σε αυτή τη συγκυρία με την Ελλάδα, που θαμπορούσαν να οδηγήσουν σε «μια καταστροφή».

«Αυτό που δεν λειτούργησε είναι το πειθαρχικό σύστημα. Είναι μια ευρωπαϊκή κρίσηκαι πρέπει να επιλυθεί από τους Ευρωπαίους. Το ΣύμφωνοΣταθερότητας ίσως θα πρέπει να ενισχυθεί λιγάκι, ειδικά στην περίπτωσηχωρών που αναπτύσσονται γρήγορα και δεν μειώνουν το έλλειμμά τους»,κατέληξε.