Skip to main content

Σόιμπλε: Δεν φταίω εγώ για τις περικοπές συντάξεων - Αλλού οι ευθύνες

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είπε ότι η Ελλάδα βρέθηκε και το 2014 στη θέση που είναι τώρα και κατηγόρησε τον Τσίπρα για την πρόσθετη ζημιά που προκλήθηκε.

Σε όλους και όλα αναφέρθηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη συνέντευξη που παραχώρησε στα Νέα.

Αναφορικά με τη λιτότητα και συγκεκριμένα τις περικοπές συντάξεων ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ άφησε αιχμές κατά των ελληνικών κυβερνήσεων τονίζοντας ότι «στην πολιτική αντιπαράθεση είναι ευκολότερο να λες: πρέπει δυστυχώς να μειώσουμε τις συντάξεις διότι το ζητά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Αυτό βέβαια δεν είναι σωστό, διότι παραπλανά τους πολίτες, που έχουν εν μέρει διαφορετική γνώμη. Δεν ξέρετε πόσοι Ελληνες μου λένε: «Έχετε απόλυτο δίκιο». Αλλά δεν μιλώ καθόλου για αυτά. Δεν θέλω να κάνω την κατάσταση δυσκολότερη».

Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι η Ελλάδα βρέθηκε στην ίδια θέση που είναι τώρα και το 2014, όταν, όπως είπε, η τότε αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ – ενόψει της απαραίτητης ενισχυμένης πλειοψηφίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας – αποφασίσει να χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο για να επιβάλει πρόωρες εκλογές. Μιλώντας για την περίοδο που ακολούθησε των εκλογών, ο ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε: «Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε στις εκλογές του 2015 ότι δεν θα δεχτεί κανένα πρόγραμμα. Με είχε επισκεφθεί προηγουμένως και του είπα: «Αν το υπόσχεστε προεκλογικά, πρέπει να σας ευχηθώ, για το δικό σας συμφέρον, να μην εκλεγείτε. Διότι δεν θα μπορέσετε να τηρήσετε αυτή την υπόσχεση. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει στο ευρώ χωρίς πρόγραμμα βοήθειας συνδεδεμένο με μέτρα». Το έκανε παρ’ όλα αυτά, κέρδισε τις εκλογές, αλλά δεν μπόρεσε να εκπληρώσει την υπόσχεσή του. Για αυτό η Ελλάδα πέρασε ένα πικρό εξάμηνο. Αυτός ο μισός χρόνος και η πρόσθετη ζημιά που προκλήθηκε, είναι δική του ευθύνη»

Ωστόσο, ο ίδιος υποστήριξε παράλληλα ότι «με τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση βελτιώθηκαν κάποια πράγματα». «Υπάρχουν βήματα προόδου. Δεν επαρκούν ακόμα, αλλά μας κάνουν αισιόδοξους ότι θα γίνουν καλύτερα αν ακολουθηθεί με αποφασιστικότητα αυτή η πορεία» συμπλήρωσε.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το ότι ο πρωθυπουργός τον θεωρεί ακραίο φιλελεύθερο, ο κ γερμανό υπουργός αποκρίθηκε: «Ο κ. Τσίπρας δεν με ξέρει τόσο καλά. Είμαι εκ πεποιθήσεως υποστηρικτής της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, που προέκυψε από τις εμπειρίες των Γερμανών με την καταστροφή από τον Χίτλερ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό που οι οικονομολόγοι σήμερα ονομάζουν inclusive growth το ζήσαμε ήδη από τα πρώτα χρόνια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γερμανίας».

Για τη συνεργασία του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο δήλωσε: «Ο Τσακαλώτος είπε σε όλους ότι είναι μαρξιστής. Αλλά είναι υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, κατά συνέπεια προσπαθούμε στο πλαίσιο των πεποιθήσεών μας να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση. Αν τον ρωτήσετε, πιθανόν να σας το πει: όταν έχει προβλήματα, μερικές φορές μου τηλεφωνεί και του προσφέρω τη βοήθειά μου. Τον ρωτώ κάθε φορά τι μπορούμε να κάνουμε επιπρόσθετα πάνω και πέρα από το πρόγραμμα, για να βοηθήσουμε την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την ενίσχυση των επενδύσεων».

Για τον πρώην ομολογό του, Γιάννη Βαρουφάκη, ωστόσο λέει ότι έχει χάσει προ πολλού την αξίωση να τον παίρνει στα σοβαρά. «Δεν έκανα ούτε το 1% των δημόσιων δηλώσεων που έκανε εκείνος για μένα. Ο κ. Βαρουφάκης με όσα λέει δημοσίως και την ποικιλομορφία των εξιστορήσεών του είναι ασυναγώνιστος».

Τέλος, για τη συνάντηση που είχε στη Γερμανία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανέφερε ότι του μίλησε όπως ακριβώς είχε μιλήσει και με τον κ. Τσίπρα όταν ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης. «Σέβομαι κάθε πολιτικό και δεν τους βαθμολογώ».