Skip to main content

Σόιμπλε: Είχα προτείνει ένα «τάιμ άουτ» στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας είπε ότι η Ελλάδα έμεινε στο ευρώ διότι η κυβέρνηση Τσίπρα αποφάσισε να υπογράψει νέο Μνημόνιο και να προσφύγει σε εκλογές

Ο εφιάλτης για την Ελλάδα έχει τελειώσει, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και νυν πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι είχε προτείνει ένα «τάιμ άουτ» στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη.

Ο κ. Σόιμπλε είπε επίσης ότι δεν τίθεται ζήτημα Grexit, απέκλεισε το ενδεχόμενο διαγραφής του ελληνικού χρέους, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έμεινε τελικά στη νομισματική ένωση διότι η κυβέρνηση Τσίπρα αποφάσισε να υπογράψει νέο Μνημόνιο και να προσφύγει σε εκλογές.

«Η φράση Grexit αφορούσε εκείνες τις εποχές κατά τις οποίες η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε λάβει τη σχετική απόφαση. Δεν την έλαβε και στην παρούσα κατάσταση λόγω και των θετικών εξελίξεων δεν είναι αναγκαίο να το πράξει. Το ζήτημα δεν τίθεται», τόνισε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

«Η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα μεγαλώνει, αργά αλλά σταθερά και αυτό είναι θετικό. Ο εφιάλτης τελειώνει για την Ελλάδα, τα στοιχεία του 2017 δείχνουν ότι η οικονομία ανακάμπτει».

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε επίσης ότι για την επόμενη δεκαετία το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, καθώς «η χώρα πρέπει να εστιάσει στις μεταρρυθμίσεις».

«Για τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας ευθύνεται η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και οι διαρθρωτικές αδυναμίες της χώρας», υπογράμμισε.

Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει με συνέπεια στον ίδιο δρόμο και να προσελκύσει επενδύσεις. Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να βελτιωθεί και η δημόσια διοίκηση.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% δήλωσε ότι πιστεύει πως το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί και εφαρμόζεται είναι το σωστό. «Υπάρχουν χώρες που κατέγραψαν υψηλότερα πλεόνασμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», ανέφερε.

Το «διάλειμμα» από την Ευρωζώνη

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι είχε προτείνει στον Ευάγγελο Βενιζέλο το 2011 αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα το 2015, η Ελλάδα να κάνει ένα «διάλειμμα» από την ευρωζώνη ώστε η οικονομία της να καταστεί ανταγωνιστικότερη. Πρόσθεσε ότι με αυτή την απόφαση συμφωνούσαν το 2015 σχεδόν όλοι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και πως η ευρωζώνη θα παρείχε αλληλεγγύη στην Αθήνα.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι ο Αντώνης Σαμαράς φοβήθηκε να προχωρήσει στην εφαρμογή των «απαραίτητων» διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ζητώντας ένα «διάλειμμα» για πολιτικούς λόγους, καθώς έβλεπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρούσε σε εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις Βαρουφάκη για τις μεταξύ τους συνομιλίες, ανέφερε: «Οι δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη απέχουν τόσο πολύ από την πραγματικότητα, ώστε δεν μπορώ καν να τις σχολιάσω».

«Στην Ελλάδα ήμουν ο δαίμονας για κάποια ΜΜΕ. Αυτό με λύπησε γιατί κανείς δεν θέλει να βλάψει τη χώρα, σημείωσε, τονίζοντας ότι πολλά μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί δεν λένε την αλήθεια στους πολίτες», ανέφερε.

Σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα σημείωσε ότι ο ίδιος είχε την πεποίθηση πως το πρόβλημα της νομισματικής ένωσης έπρεπε να το λύσουν οι Ευρωπαίοι. «Η καγκελάριος ήθελε και το Ταμείο για να αποκτήσει περισσότερη αξιοπιστία το πρόγραμμα διάσωσης. Στο τέλος μια χαρά τα βολέψαμε», ανέφερε.