Skip to main content

Σόιμπλε: Αν η Ελλάδα θέλει κούρεμα, να αποχωρήσει από το ευρώ

Ένα κούρεμα χρέους θα παραβίαζε τους ευρωπαϊκούς κανόνες βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, σε αντίθετη περίπτωση δεν θα είναι σε θέση να παραμείνει εντός του ευρώ, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

«Ένα κούρεμα χρέους θα παραβίαζε τους ευρωπαϊκούς κανόνες βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας», τόνισε την Τετάρτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συμπληρώνοντας πως για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει η Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η Αθήνα θα ολοκληρώσει με επιτυχία το τρέχον πρόγραμμα μόνο αν εκπληρώσει τους κανόνες που προβλέπονται σε αυτό, προτρέποντας τους δανειστές να συνεχίσουν τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση. Ακόμη, επανέλαβε ότι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

«Η πίεση προς την Αθήνα για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί, ώστε η χώρα να γίνει ανταγωνιστική. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα είναι σε θέση να παραμείνει εντός του ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών έγιναν λίγες μόλις ώρες πριν τη διεξαγωγή του ενός ακόμα κρίσιμου, για το ελληνικό πρόγραμμα, Euroworking Group.

Την ίδια στιγμή, ο γερμανικός Τύπος ασκεί σφοδρή κριτική στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με αφορμή τη στάση του απέναντι στηνν Ελλάδα.

«Ο Σόιμπλε ξέρει ότι τα μέτρα δεν λειτουργούν, όμως αγνοεί αυτή την πραγματικότητα και ζητά ένα πρόγραμμα λιτότητας στην ευκτική», αναφέρει σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της η Tageszeitung, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Οι Έλληνες δηλαδή πρέπει να αποφασίσουν προκαταβολικά μέτρα λιτότητας που θα εφαρμοστούν μετά το 2018, αν δεν επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. Ο Σόιμπλε συμπεριφέρεται σαν δικτάτορας. Μπορεί στους Γερμανούς εκλογείς να αρέσει η δύναμη του Σόιμπλε, εκτός συνόρων όμως παγιώνεται μια δυσάρεστη εικόνα: η Γερμανία εμφανίζεται σαν παράλογος ηγεμόνας που κυριαρχεί στην Ευρώπη και βασανίζει βάναυσα τις ασθενέστερες χώρες. Κι αυτό κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα να το πληρώσουμε», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.