Skip to main content

Σοκ και θρήνος για τη νέα επίθεση κατά Κοπτών

Ο κύκλος της τρομοκρατικής βίας κατά της θρησκευτικής μειονότητας των Κοπτών στην Αίγυπτο δεν κλείνει. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση απαντά με επιθέσεις

Σκηνές πανικού με ανθρώπους να ουρλιάζουν καταγράφηκαν σε νοσοκομείο της αιγυπτιακής πόλης Αλ-Μίνια, όπου μεταφέρθηκαν κάποιοι από τους τραυματίες μετά τη νέα τρομοκρατική επίθεση χθες με στόχο ένα λεωφορείο που μετέφερε προσκυνητές της θρησκευτικής μειονότητας των χριστιανών Κοπτών της Αιγύπτου. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 28 νεκροί και πάνω από 20 τραυματίες.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι δράστες εμφανίστηκαν ξαφνικά από την έρημο, περικύκλωσαν με τα οχήματά τους το λεωφορείο και άνοιξαν αμέσως πυρ. Όπως λένε, ήταν τουλάχιστον δέκα άνδρες, βαριά οπλισμένοι, με κουκούλες και στρατιωτικές στολές.

Εκπρόσωποι των Κοπτών ανέφεραν ότι στο μοιραίο λεωφορείο επέβαιναν και πολλά παιδιά. Σύμφωνα με τους ίδιους επρόκειτο για μια εκδρομή με προορισμό το μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ, που βρίσκεται στην έρημο, περίπου 220 χλμ νοτίως του Καΐρου.

Τους προηγούμενους μήνες σημειώθηκαν επανειλημμένα επιθέσεις κατά της χριστιανικής μειονότητας των Κοπτών στην Αίγυπτο. Δύο βομβιστικές επιθέσεις τον Απρίλιο στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 40 ανθρώπους. Σε άλλη επίθεση, τον προηγούμενο Δεκέμβριο σε εκκλησία του Καΐρου, είχαν σκοτωθεί σχεδόν 30 άτομα. Και στις δύο περιπτώσεις την ευθύνη ανέλαβαν οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους ή άλλες οργανώσεις που πρόσκεινται σε αυτό.

Στρατιωτική απάντηση του Καΐρου

Πριν από μερικές ημέρες μια ισλαμιστική ομάδα είχε προαναγγείλει σε προπαγανδιστική δημοσίευση του Ισλαμικού Κράτους νέες επιθέσεις στην Αίγυπτο και κάλεσε τους μουσουλμάνους να αποφεύγουν χριστιανικά και κρατικά ιδρύματα. Ο Αχμέντ Μπαν, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας, εκτιμά ότι «υπάρχουν δύο πιθανότητες. Είτε η ομάδα αυτή είναι νέο παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στην Αίγυπτο είτε προέρχεται από την περιοχή δυτικά της Αιγύπτου, όπου είναι ισχυρό το λιβυκό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους. Εάν ισχύει το δεύτερο ενδεχόμενο ήρθαν μέσω της ερήμου στην Αίγυπτο, βοηθούμενοι μάλλον από άλλες ομάδες».

Πάντως, λίγες ώρες μετά τη νέα επίθεση κατά των Κοπτών η αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε έξι στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη γειτονική Λιβύη, όπως μετέδωσε σε ρεπορτάζ της η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου, διευκρινίζοντας ότι στο στόχαστρο βρίσκονται μαχητές που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα.

Η νέα επίθεση σημειώθηκε μία μόλις μέρα πριν τη σημερινή έναρξη της σημαντικής μουσουλμανικής γιορτής του ραμαζανιού και διατάραξε για άλλη μια φορά την κατά κανόνα ειρηνική συνύπαρξη μουσουλμάνων και χριστιανών στην Αίγυπτο.

Άννα Όσιους, Κάιρο (WDR) / Άρης Καλτιριμτζής
Πηγή: Deutsche Welle