Skip to main content

Σόρος: Η οικονομία της Κίνας θυμίζει ΗΠΑ πριν την κρίση του 2008

Ο μεγαλοεπενδυτής μίλησε για επικίνδυνη τροπή στην κινεζική οικονομία λόγω της επιλεγμένης υπερθέρμανσης της πιστωτικής επέκτασης.

Αυτό που συμβαίνει στην Κίνα «μοιάζει με αυτό που συνέβη κατά την οικονομική κρίση στις ΗΠΑ το 2007-2008, που ομοίως πυροδοτήθηκε από την πιστωτική ανάπτυξη», σύμφωνα με τον γνωστό μεγαλοεπενδυτή Τζόρτζ Σόρος.

Τα στοιχεία για την πιστωτική επέκταση του Μαρτίου θα πρέπει να εκληφθούν ως προειδοποιητικό σημάδι, δήλωσε ο Σόρος σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Το ευρύτερο μέτρο των νέων δανείων στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου διαμορφώθηκε στα 2,34 τρις. γουάν τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 1,4 τρις. γουάν που ανέμεναν οι αναλυτές, δείχνοντας πως η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη αντί για τον έλεγχο του χρέους.

Αυτό που συμβαίνει στην Κίνα «μοιάζει με αυτό που συνέβη κατά την οικονομική κρίση στις ΗΠΑ το 2007-2008, που ομοίως πυροδοτήθηκε από την πιστωτική ανάπτυξη», σχολίασε. «Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που δίνουν οι τράπεζες χρειάζεται για να παραμείνουν 'ζωντανά' τα κόκκινα δάνεια και οι ζημιογόνες επιχειρήσεις».

Η οικονομία της Κίνας «ανέβασε ταχύτητα» τον Μάρτιο καθώς η αύξηση των νέων δανείων βοήθησε να ανακάμψει ο κλάδος των ακινήτων. Οι αξίες των οικιστικών ακινήτων στις ακριβές περιοχές έχουν εκτιναχθεί, με τις τιμές των νέων κατοικιών στην Σενζέν να αυξάνονται κατά 62% σε έναν χρόνο. Αν και η αγορά ακινήτων της Κίνας είναι «φούσκα», μπορεί να αυτοτροφοδοτείται για κάποιο διάστημα, όπως έγινε στις ΗΠΑ το 2005 και 2006, είπε ο Σόρος.

«Η μεγαλύτερη ζημιά έγινε τα μετέπειτα χρόνια», σημείωσε.

Πιο θετικός ήταν για την πολιτική ξένου συναλλάγματος της Κίνας, λέγοντας πως οι προσπάθειες να συνδεθεί το γουάν με ένα ευρύτερο καλάθι νομισμάτων, αντί για το δολάριο μόνο, είναι μια υγιής εξέλιξη, και πως η απειλή ανταγωνιστικής υποτίμησης έχει ελαχιστοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό.