Skip to main content

Σόρος: Νέα Μαύρη Τετάρτη και Μαύρη Παρασκευή θα φέρει το Brexit

ο Brexit θα κάνει τους περισσότερους ψηφοφόρους σημαντικά φτωχότερους ανέφερε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζόρτζ Σόρος.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζόρτζ Σόρος υποστήριξε ότι η στερλίνα μπορεί να πέσει πάνω από 20% έναντι του δολαρίου, σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφοφόροι αποφασίσουν η χώρα τους να φύγει από την ΕΕ. Πρόκειται για μια υποτίμηση μεγαλύτερη και πιο απότομη σε σχέση με το 1992, οπότε πόνταρε κατά του νομίσματος.

«Το Brexit θα μπορούσε να κάνει μερικούς ανθρώπους πολύ πλούσιους, αλλά τους περισσότερους ψηφοφόρους σημαντικά φτωχότερους, ανέφερε ο επενδυτής σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε σήμερα στον Guardian.

Το βρετανικό νόμισμα θα εμφανίσει πτώση τουλάχιστον 15% και πιθανώς μέχρι και 20%, κάτω του 1,15 δολαρίου, αναφέρει ο Σόρος στο κείμενό του, σύμφωνα με το Bloomberg. Όπως υπογράμμισε, οι ψηφοφόροι υποτιμούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα πραγματικά κόστη ενός Brexit, το οποίο θα έχει «άμεσο και δραματικό αντίκτυπο» στις χρηματοοικονομικές αγορές, τις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας.

Ο δισεκατομμυριούχος επεσήμανε ότι μια μεγάλη υποτίμηση θα είναι λιγότερο αβλαβής σε σχέση με εκείνη του 1992, διότι η Τράπεζα της Αγγλίας δε θα είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια αν οι Βρετανοί αποφασίσουν να φύγουν από την ΕΕ, αφού τα επιτόκια είναι ήδη σε χαμηλό ρεκόρ. Η κεντρική τράπεζα δε θα μπορέσει να αντιδράσει ούτε κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης που θα ακολουθήσει το Brexit.

«Σήμερα, υπάρχουν κερδοσκοπικές δυνάμεις στις αγορές, πολύ μεγαλύτερες και πιο ισχυρές», τόνισε ο Σόρος. «Και θα είναι πρόθυμες να εκμεταλλευτούν οποιοδήποτε λάθος υπολογισμό από τη βρετανική κυβέρνηση ή τους Βρετανούς ψηφοφόρους», πρόσθεσε.

Όπως έχουν εκτιμήσει οι οικονομολόγοι του Bloomberg, την επομένη του δημοψηφίσματος, η στερλίνα είτε θα βουλιάξει στα χαμηλότερο επίπεδά της εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες, είτε θα εκτοξευτεί στα υψηλότερά της φέτος. Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι σε περίπτωση ψήφου υπέρ της αποχώρησης, το νόμισμα θα πέσει κάπου μεταξύ 1,25 και 1,40 δολαρίου, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να τονωθεί στο τρέχον εύρος της ή και να ξεπεράσει το 1,50 δολάριο.