Skip to main content

Σόρος: Υπερβολικό το κόστος δανεισμού του σχεδίου στήριξης

Την εκτίμησή του ότι το κόστος δανεισμού του ευρωπαϊκού σχεδίου στήριξης είναι ιδιαίτερα υψηλό, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να υφίστανται οι κίνδυνοι για την Ελλάδα, εξέφρασε ο μεγαλοεπενδυτής.

Την εκτίμησήτου ότι το κόστος δανεισμού πουπροβλέπει το ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξηςείναι ιδιαίτερα υψηλό, με αποτέλεσμανα εξακολουθούν να υφίστανται οι κίνδυνοιγια την Ελλάδα, εξέφρασε ο δισεκατομμυριούχοςεπενδυτής, Τζορτζ Σόρος.


Ο κ. Σόρος κρούει τοκαμπανάκι του κινδύνου: «Μολονότι είναικαλύτερο από τα επιτόκια που προτίθεταινα προσφέρει η αγορά, εντούτοις είναιακόμη αρκετά υψηλό. Εάν αρχίσεις ναπροσφέρεις πολύ υψηλά επιτόκια, όπωςκάνει η αγορά, τότε οδηγείσαι στηχρεοκοπία».


Η λύση που προτείνει ομεγαλοεπενδυτής, για να καταφέρει ηΕλλάδα να αντεπεξέλθει, είναι η περαιτέρωμείωση των επιτοκίων δανεισμού, καθώςστην αντίθετη περίπτωση «θα πρέπει να“σφίξουν” ακόμη περισσότερο, τότε ταφορολογικά έσοδα θα μειωθούν και ηοικονομία θα βουλιάξει ακόμη περισσότερο.Το αποτέλεσμα θα είναι “death spiral”. Αυτόείναι ο κίνδυνος που ακόμη είναιυπαρκτός».