Skip to main content

SOS από Τσακαλώτο: Πολιτική συμφωνία σε επίπεδο κορυφής ή χρεοκοπία

Δραματικό μήνυμα από τον επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης: «Δεν θα φθάσουμε σε τελική συμφωνία στο Brussels Group».

Την ανάγκη να υπάρξει παρέμβαση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία στη διαπραγμάτευση και να αποσοβηθεί μια χρεοκοπία υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας στον Guardian, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες δεν θα φθάσουν σε τελική συμφωνία. «Οι δύο πλευρές πλησιάζουν η μία την άλλη, όμως η τελική συμφωνία θα πρέπει να λάβει χώρα μεταξύ πολιτικών προσωπικοτήτων», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει τώρα μια εύλογη πιθανότητα, η όποια σύγκλιση εξακολουθεί να πρέπει να γίνει μετά το Brussels Group, να γίνει σε ένα υψηλότερο επίπεδο, στο οποίο πολιτικοί θα κληθούν για την τελική συναλλαγή και θα γεφυρώσουν το κενό», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως «το Brussels Group εργάζεται με κουτάκια, τσεκάροντας τα θέματα, δεν υπάρχει εκεί συναλλαγή».

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πολύ, πολύ σκληρό σε όλα τα θέματα και δεν συμμετέχει πραγματικά σε μια συζήτηση», εξήγησε.
 
Ο υπουργός επανέλαβε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει ρευστότητα μόνο για τον Ιούνιο, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη μ' ένα βαρύ πρόγραμμα αποπληρωμών στην ΕΚΤ ύψους 6,7 δισ. ευρώ μόνο για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

«Οι δύο διαπραγματεύσεις (η μακροπρόθεσμη και η βραχυπρόθεσμη) συγκλίνουν εκ των πραγμάτων, δεδομένου ότι σήμερα είναι 28 Μαΐου», δήλωσε.

«Εξετάζουμε τώρα μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία, ίσως για ένα χρόνο, ώστε να μας δοθούν κάποια μακροοικονομικά περιθώρια για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας».