Skip to main content

Σώθηκε το 40% των νερατζιών από την κακοκαιρία στη Θεσσαλονίκη

Ένα ποσοστό 40% από τις νερατζιές που βρίσκονται στο δήμο Θεσσαλονίκης άρχισε να πρασινίζει βγάζοντας καινούργιο φύλλωμα.

Προσπάθειες για να σωθούν τα δέντρα στο δήμο Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, μετά τον παγετό πέντε ημερών που έπληξε την πόλη τον Ιανουάριο.

Θύματα της κακοκαιρίας είναι οι νερατζιές και οι φοίνικες και λιγότερο το λιγούστρο, το οποίο αποδείχτηκε πιο ανθεκτικό είδος και δείχνει να μην επηρεάστηκε από τον ολικό παγετό με εξαίρεση ένα σχετικά μικρό αριθμό δένδρων.

Το τμήμα Δενδροστοιχιών Αλσών και Φυτωρίων του δήμου, σύμφωνα με τον προϊστάμενο Δημήτρη Σωτηριάδη, δεν προέβει σε άμεσες κλαδεύσεις, καθώς μία τέτοια ενέργεια εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους για τη ξήρανση των δένδρων.

Πραγματοποιήθηκε ριζοπότισμα με μίγμα αμινοξέων σε 1.350 νερατζιές με σκοπό την ενδυνάμωσή τους. Στη συνέχεια, όπως αναφέρει σε απάντησή του προς τα μέλη του Σωματείου ΘεσΕπί-Κέντρω και της ομάδας «Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης», αφέθηκαν τα δένδρα να αντιδράσουν μόνα τους, παρά την άσχημη εικόνα που παρουσίαζαν με τα ξερά φύλλα στην κόμη τους. Ένα ποσοστό 40% από τις νεραντζιές άρχισε να πρασινίζει βγάζοντας καινούργιο φύλλωμα.

«Θα αναμένουμε να αντιδράσουν και τα υπόλοιπα δένδρα μέχρι το τέλος Απριλίου. Ευελπιστούμε ότι ο αριθμός των δένδρων που στο τέλος θα έχουν ξεραθεί θα είναι κατά πολύ μικρότερος. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες κλαδεύσεις και οι κοπές των δένδρων που ξεράθηκαν. Η αντικατάσταση των ξερών δένδρων στο μεγαλύτερο μέρος τους θα πραγματοποιηθεί μετά τον Οκτώβριο με την φύτευση νέων δένδρων», επισημαίνει ο κ. Σωτηριάδης.

Σε ό,τι αφορά το είδος που θα αντικαταστήσει τις νερατζιές, οι υπεύθυνοι του δήμου βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης.

Στις δενδροστοιχίες της Θεσσαλονίκης βρίσκονται φυτεμένα 45.000 δένδρα. Αποτελούνται από φυλλοβόλα δένδρα στην πλειοψηφία τους (95%) και αειθαλή. Αναφορικά με τα αειθαλή δένδρα που είναι φυτεμένα στις δενδροστοιχίες της πόλης υπάρχουν κυρίως δύο είδη: Νερατζιά (Citrus aurantium) και Λιγούστρο(Ligustrum vulgarum).