Skip to main content

Σουρωτή: Ο Σαββίδης έτοιμος να αγοράσει το μερίδιο του Συνεταιρισμού

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σουρωτή έλαβε τη διαβεβαίωση από τον Ιβάν Σαββίδη ότι θα αγοράσει τις μετοχές που έχει στη Σουρωτή Α.Ε.

Την διαβεβαίωση από τον ίδιο τον Ιβάν Σαββίδη, ότι θα αγοράσει και το ποσοστό του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σουρωτής στην Σουρωτή Α.Ε., έλαβαν μέλη του, εξασφαλίζοντας έτσι την προοπτική για κάποια σημαντικά έσοδα από την πώληση του μεριδίου του 4,5% που έχει στην ιδιοκτησία του ο Α.Σ.Σ.

Ο Συνεταιρισμός, μετά την άκαρπη προσπάθειά του να πουλήσει τις  702.472 μετοχές της Σουρωτή Α.Ε. στην κατώτατη τιμή των 1,20 ευρώ/ τεμάχιο, όταν οι περισσότερες μετοχές των μικρομετόχων πουλήθηκαν προς 1,05 ευρώ/τεμάχιο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει μεγάλες απώλειες σε αξία μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήματος του μεγαλομετόχου ομογενή επιχειρηματία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, το επόμενο διάστημα θα συγκληθούν τα όργανα του Συνεταιρισμού για να λάβουν αποφάσεις για τη διενέργεια νέου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώληση του μετοχικού τους πακέτου, αφού η συμμετοχή στην σχεδιαζόμενη α.μ.κ. προϋποθέτει κεφάλαια αλλά και δεν θα έχει νόημα σε μία εταιρεία που θα ελέγχεται από έναν ιδιωτικό όμιλο, εν προκειμένω του Ιβάν Σαββίδη και, στην οποία μετέχει με μεγάλο ποσοστό, περίπου 20%, η πολυεθνική Coca Cola.

Αν ληφθεί υπόψη ότι ο όμιλος Σαββίδη δήλωσε έτοιμος να προσφέρει 1,05 ευρώ/μετοχή για το μετοχικό πακέτο του Δήμου Θέρμης, πιθανότατα η ίδια τιμή θα ισχύσει και στην προσφορά που θα κάνει για τις μετοχές του Συνεταιρισμού.

Η Σουρωτή ουσιαστικά γύρισε σελίδα όταν το δρόμο στους μεγάλους ιδιώτες άνοιξε η πώληση, σε αναγκαστικό πλειστηριασμό, του 15%  της Μυστράς Α.Ε. (συμφερόντων Θ. Λιακουνάκου) που βρίσκονται στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς.

Στον πλειστηριασμό την υψηλότερη προσφορά έκανε η Coca Cola, που στη συνέχεια εκδήλωσε ενδιαφέρον για την αγορά επιπλέον μετοχών προς 1ευρώ/τεμάχιο, με τον όμιλο Σαββίδη να κάνει δυναμική είσοδο για τη διεκδίκηση του ελέγχου της Σουρωτής Α.Ε. προσφέροντας 1,05 ευρώ/τεμάχιο.

Με το 63% περίπου της εταιρείας να ανήκει σε όμιλο Σαββίδη(43%) και Coca Cola(18%-20%) και εν όψει αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Σουρωτής Α.Ε., οι μικρότεροι μέτοχοι, θεσμικοί και ιδιώτες, βγαίνουν εκ των πραγμάτων από το "παιχνίδι".

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Δήμος Θέρμης, που έχει ένα σημαντικό μετοχικό ποσοστό 15,9%, αποφάσισε να πουλήσει το 10,9% καθώς δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που σε πρώτη φάση, πιθανώς θα είναι στην περιοχή των 4 εκατ ευρώ. Σημειωτέον ότι η πλευρά Σαββίδη προτείνει επενδύσεις αυτού του ύψους ποσού για τη διετία 2017-2018.

Με το Δήμο Θέρμης να πουλάει - θα ακολουθήσει πιθανότατα και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που κατέχει μερίδιο 4,5%-  δεν υπάρχει νόημα στο να διατηρήσει το μερίδιό του ο Συνεταιρισμός  ο οποίος επιδιώκει να εξασφαλίσει κεφάλαια για να υλοποιήσει τα αναπτυξιακά σχέδια των μελών του(σ.σ κατασκευή αποσταγματοποιείου).

Βεβαίως οι θεσμικοί φορείς θα ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες αλλά πλέον πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι τα μερίδιά τους, έστω στο μεγαλύτερο ποσοστό, θα περάσουν στον ιδιώτη που θα προσφέρει τα περισσότερα στις δημοπρασίες.