Skip to main content

Spiegel: Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θέλει το ΔΝΤ

Την ταχεία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ζητεί το ΔΝΤ, αλλάζοντας άρδην τη στάση που ακολούθησε όλο το προηγούενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το περιοδικό.

Την ταχεία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αλλάζοντας άρδην τη στάση που ακολούθησε όλο το προηγούενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με προδημοσίευση ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Το περιοδικό, χωρίς να επικαλείται πηγή, υποστηρίζει ότι τις τελευταίες ημέρες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με στελέχη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, θέτοντας επί τάπητος την αναδιάρθρωση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι τρείς λύσει που προτείνονται από τον οργανισμό είναι είτε το «κούρεμα» του χρέους είτε η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων ή η μείωση των τοκοχρεολυσίων. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων θα παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους.

Σημειώνεται, δε, ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει άμεσα συζητήσεις με τους πιστωτές της σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους της. Ωστόσο, ο οργανισμός διστάζει ακόμα να δημοσιοποιήσει τις σκέψεις του, επειδή φοβάται ότι έτσι θα δημιουργήσει μεγαλύτερες δυσκολίες στην Πορτογαλία, η οποία έχει επίσης πληγεί από την κρίση.

Αξίζει να αναφερθεί πως μόλις πριν από ένα μήνα ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες είχε δηλώσει βέβαιος ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.