Skip to main content

Σπίρτζης: Μέσα Γενάρη ξεκινά η ηλεκτροκίνηση στο σταθμό Λαρίσης

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δήλωσε ότι εξετάζονται τουριστικά δρομολόγια σε Τέμπη, Μπράλο, Κατάκολο, Βόλο και Θράκη

Από 15 Γενάρη ξεκινά η ηλεκτροκίνηση στο σταθμό Λαρίσης, ενώ προβλέπεται το Μάιο του 2017 να φτάνει μέχρι τον Πειραιά. Παράλληλα σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται κι ο προαστιακός που θα συνδέει τη Λειβαδιά με την Αθήνα για διευκόλυνση των κατοίκων, έπειτα από ώριμο αίτημα τοπικών φορέων κι εργαζομένων.

Σε αυτές τις ανακοινώσεις προχώρησε κατά την επίσκεψη του στην ΕΡΓΟΣΕ, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, όπου έδωσε συνέντευξη Τύπου σχετικά με έργα -σταθμούς για το σιδηρόδρομο για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ αναφέρθηκε και στη σύνδεση του σιδηροδρομικού σταθμού με τα εμπορευματικά κέντρα των λιμανιών σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ηγουμενίτσα.

Όπως είπε ο υπουργός, παράλληλα, εξετάζονται, με ολοκληρωμένη μελέτη, τουριστικά δρομολόγια σε Τέμπη, Μπράλο, Κατάκολο (Αρχαία Ολυμπία), Βόλο (Πήλιο), Θράκη (Νέστος) με στόχο την τουριστική ανάπτυξη των περιοχών, ενώ προβλέπεται και υπογειοποίηση οδικών αξόνων στο σταθμό Λαρίσης και σύνδεσής τους με το μετρό.

Εξάλλου, βασικά έργα σε φάση κατασκευής ή σε φάση προετοιμασίας για δημοπράτηση την περίοδο 2017-2018 είναι: 1. η ολοκλήρωση νέας διπλής ηλεκτροκινούμενης γραμμής υψηλών ταχυτήτων στο τμήμα Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Δομοκός μήκους 106 χλμ., έτσι ώστε την άνοιξη του 2018 το ταξίδι Αθήνα -Θεσσαλονίκη να διαρκεί 3,5 ώρες. 2. η κατασκευή Κάτω Διάβασης στην οδό Αγίας Παρασκευής στη Ν.Μενεμένη Θεσσαλονίκης. Έργα προς δημοπράτηση την περίοδο 2017 είναι: - Η τεχική παρακολούθηση μεγάλων γεφυρών τμήματος Λιανοκλαδίου-Δομοκού - Η κατασκευή σιδηροδρομικής στάσης στο Ν.Παντελεήμονα Πιερίας - Η κατασκευή νέων σιδηροδρομικών γεφυρών στο Γαλλικό ποταμό Σε εξέλιξη βρίσκεται ο άξονας Αθήνας - Πάτρας με - κατασκευή νέας διπλής σηματοδοτούμενης γραμμής Κιάτο -Διακοφτό- Ροδοδάφνη - κατασκευή έργων υποδομής στο τμήμα Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας -Πάτρας.

Και ακόμη τα έργα ευρύτερης περιοχής Αθηνών, όπως η κατασκευή δεύτερης λειτουργικής φάσης συγκροτήματος Θριάσιου Πεδίου, η αποπεράτωση διπλής ηλεκτροκινούμενης γραμμής Πειραιά-σιδηροδρομικού σταθμού Αθηνών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η κατασκευή παραλλαγής της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Πολύκαστρο-Ειδομένη. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης «ο ελληνικός σιδηρόδρος εκσυγχρονίζεται, ενώ αναβαθμίζονται οι βασικές υποδομές του σιδηροδρομικού δικτύου με σύγχρονα συστήματα σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης, τηλεπικοινωνιών και ηλεκτροκίνησης. Επίσης δημιουγείται ένας σύγχρονος σιδηροδρομικός άξονας υψηλών ταχυτήτων και αυξημένης χωρητικότητας». «Είναι γεωπολιτικής σημασίας ο σιδηρόδρομος που αναβαθμίζει τη θέση της χώρας μας» υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης.

Όπως τόνισαν τόσο ο κ. Σπίρτζης, όσο και η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ «προχωράμε σταθερά σε τροχιά ανάπτυξης και συμβάλλουμε έμπρακτα στην ανάπτυξη των εμπορευματικών μεταφορών με -τον πρότυπο εμπορευματικό σταθμό στο Θριάσιο Πεδίο -το σιδηροδρομικό δίκτυο με τα βασικά λιμάνια της χώρας -τον εκσυγχρονισμό του βασικού σιδηροδρομικού άξονα: Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη/Προμαχώνας -την ολοκλήρωση της κατασκευής της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων στο τμήμα Τιθορέα-Δομοκός και της νέας παραλλαγής της γραμμής Θεσσαλονίκης-Ειδομένης στο τμήμα Πολύκαστρο-Ειδομένη -την κατασκευή νέων διπλών γραμμών στο σιδηροδρομικό δίκτυο Αθήνα-Πάτρα, στα τμήματα Κιάτο-Ροδοδάφνη(Αίγιο) και Ροδοδάφνη-Ρίο -την ολοκλήρωση της εγκατάστασης σηματοδότησης και τηλεπικοινωνιών στο Σιδηροδρομικό Άξονα ΠΑΘΕ -την ολοκλήρωση του προαστιακού σιδηρόδρομου Αττικής, στο τμήμα Πειραιάς-Τρεις Γέφυρες» Στο μεταξύ, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με την ΕΡΓΟΣΕ έχει καταθέσει 4 προτάσεις συνδυασμένων μεταφορών στο επενδυτικό portal της Commission προς εξεύρεση χρηματοδότησης μέσω του πακέτου Γιούνκερ. Αυτές είναι: - Κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής στο Δυτικό Άξονα Πελοποννήσου Πάτρα -Πύργος-Αρχαία Ολυμπία-Κατάκολο και Πύργος-Κυπαρισσία-Καλαμάτα - Επέκταση Προαστικού Σιδηροδρόμου με τη νέα γραμμή Κορωπί-Λαύριο-Εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης-Ορμενίου μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα - Δημιουργία της Σιδηροδρομικής Εγνατίας που θα συνδέει όλη τη βόρεια Ελλάδα από το Ορμένιο ως το λιμάνι τς Ηγουμενίτσας. Στο μεταξύ σε εφαρμογής της νέας αναπτυξιακής πολιτικής της ΕΡΓΟΣΕ στο πλαίσιο εξωστρέφειας, η εταιρεία συμμετέχει συστηματικά σε διεθνείς διαγωνισμούς για έργα στο εξωτερικό, όπως σε Αλβανία, Μαυροβούνιο, Ουκρανία, Σερβία, Ασία, Βόρεια Αφρική. Όσον αφορά στην εφαρμογή του μέτρου του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ο κ.Σπίρτζης δήλωσε ότι αναμένεται να εφαρμοστεί από τον Απρίλιο του νέου έτους.