Skip to main content

Στα δύο για το θέμα της εκλογής προέδρου η Νέα Δημοκρατία

Θέμα εσωκομματικών εκλογών έθεσαν στελέχη με την ημερομηνία να προσδιορίζεται στις 30 Αυγούστου. Παραμονή Μεϊμαράκη θέλει η πλειοψηφία.

Πιέσεις ώστε να ανοίξει ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στη ΝΔ δέχεται από χτες ο «προσωρινός» πρόεδρος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αλλά και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Οι πιέσεις προέρχονται από μια σειρά προβεβλημένων στελεχών, όμως όπως τόνιζαν στη Voria.gr ανώτερα κομματικά στελέχη «αυτή η κουβέντα όπως άνοιξε θα κλείσει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή».

Μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Μάκη Βορίδη και του Άδωνι Γεωργιάδη, ο κ. Μεϊμαράκης φέρεται να έδωσε εντολή στον κ. Παπαμιμίκο να βρει Κυριακή εντός του Αυγούστου για να γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές και να βγει νέος πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μεϊμαράκης φέρεται να έχει ενοχληθεί από τη στάση των συγκεκριμένων στελεχών, όμως από την άλλη η πλειοψηφία των «γαλάζιων» συντάσσεται με την προοπτική της παραμονής του «προσωρινού» προέδρου μέχρι το τακτικό συνέδριο του κόμματος το επόμενο καλοκαίρι.

«Είναι ώρα τώρα, με τα προαπαιτούμενα να ταλανίζουν Βουλή και κοινωνία, με την προοπτική της συμφωνίας με τους εταίρους στις αρχές Σεπτεμβρίου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει διαιρεθεί και τον κόσμο να προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά την εξάμηνη περιπέτεια, να ασχολούμαστε στη ΝΔ με τα εσωκομματικά μας; Κι όλα αυτά μέσα στο καλοκαίρι; Δηλαδή πόσους περιμένουν να πάνε να ψηφίσουν σε μια τέτοια διαδικασία;», ήταν το σχόλιο «γαλάζιου» στελέχους της Θεσσαλονίκης χτες το βράδυ.

Αποδέκτης των ίδιων σχολίων από την πλειοψηφία των κομματικών στελεχών, αλλά και πολλών βουλευτών έχει γίνει και ο κ. Παπαμιμίκος, γι’ αυτό και το ενδεχόμενο της κάλπης στις 30 Αυγούστου (αυτή πρότεινε ως πιθανότερη ημερομηνία πιθανών εκλογών στον κ. Μεϊμαράκη) μάλλον θα κλείσει την ερχόμενη Παρασκευή.

Το μεσημέρι στη Συγγρού θα συνεδριάσει το αρμόδιο όργανο, η Πολιτική Επιτροπή, η οποία, παρά το γεγονός ότι ο κ. Μεϊμαράκης προτίθεται να προτείνει εσωκομματικές εκλογές στις 30 Αυγούστου, αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για την παραμονή του ιδίου μέχρι το τακτικό συνέδριο του επόμενου καλοκαιριού στην ηγεσία της ΝΔ.

Στο μεσοδιάστημα θα συζητηθεί τόσο η εγγραφή νέων μελών, όσο και η εκλογή συνέδρων, ενώ θα έχει οριστικοποιηθεί και ο τρόπος εκλογής του νέου προέδρου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τονίζουν ότι η ΝΔ πρέπει να εκλέξει πρόεδρο μέσα από ένα διευρυμένο συνέδριο και να περάσει η όλη διαδικασία μέσα από έναν ευρύ διάλογο κι από μια προσπάθεια επανασύνδεσης με την κοινωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μόνοι οι οποίοι επιζητούν εσπευσμένη εκλογή προέδρου στη ΝΔ είναι τα «δίπολα» Μπακογιάννη – Μητσοτάκη και Βορίδη – Γεωργιάδη. Αντιθέτως, ακόμη και οι «δελφίνοι» έχουν  εκφράσει τη διάθεσή τους να μη βιαστούν στο κόμμα να εκλέξουν νέο πρόεδρο κι ότι ο κ. Μεϊμαράκης μπορεί να κρατήσει αξιοπρεπή στάση, που εκφράζει τον μέσο Νεοδημοκράτη, απέναντι στην κυβέρνηση και τις εξελίξεις, έστω κι αν αυτές οδηγήσουν σε εκλογές τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Αποδέκτες αυτών των μηνυμάτων έχουν γίνει τόσο τα ανώτερα κομματικά στελέχη της ΝΔ, όσο και ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται τελικώς να επικρατήσει αυτή η θέση. Θέση την οποία φέρονται να υποστηρίζουν (χαρακτηρίζοντας άκαιρη την κουβέντα για νέο αρχηγό της ΝΔ) και οι λεγόμενοι «καραμανλικοί».

Στη ΝΔ δε θέλουν να διαιρεθεί εκ νέου ο κόσμος που στηρίζει το κόμμα (μετά και τις δραματικές απώλειες των τελευταίων εκλογών) και θεωρούν ότι με συνεπή και ήπια στάση απέναντι στην κυβέρνηση και με την υπεύθυνη αντιπολίτευση θα μπορέσουν να ανακτήσουν δυνάμεις.

Εφόσον μπουν σε μια κουβέντα για νέο αρχηγό κι αν αυτός θα εκλεγεί από την κομματική βάση ή με ανοιχτές διαδικασίες στην κοινωνία κτλ., η μπάλα χάνεται και η όλη διαδικασία μπορεί να είναι αποπροσανατολιστική, την ώρα που η κοινωνία αγκομαχά.