Skip to main content

Στα μπλόκα οι αγρότες- Το απόγευμα η συνάντηση με την Μπατζελή

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία με αποκλεισμούς κομβικών οδικών σημείων. Στις 7:30 το απόγευμα η συνάντηση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου με την υπουργ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία με αποκλεισμούς κομβικών οδικών σημείων.

Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν στους οδικούς κόμβους περιφερειακά της Θεσσαλονίκης («Πράσινα Φανάρια», διόδια Μαλγάρων, κόμβος Χαλκηδόνας), χωρίς ωστόσο να προκαλούν πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων.

Οι αγρότες του νομού Σερρών παρέμειναν στη διάρκεια της νύχτας στον κόμβο των Κερδυλλίων στην Εγνατία Οδό, ενώ ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα ήταν ανοιχτός στη διάρκεια της νύχτας

Οι αγρότες προχωρούν σε σταδιακούς αποκλεισμούς της κίνησης των οχημάτων, στον κόμβο του Στρυμονικού στην εθνική Σερρών-Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της ημέρας. Ανοιχτός είναι ο κόμβος της Αμφίπολης.

Ανοιχτός ήταν στη διάρκεια της νύχτας ο συνοριακός σταθμός της Εξοχής, στο νομό της Δράμας.

Ανοιχτός ήταν ο κόμβος της Χρυσούπολης, στην Καβάλα.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας κρατούν αποκλεισμένους τους οδικούς κόμβους της Νίκαιας και των Μικροθηβών, ενώ η διέλευση των οχημάτων γίνεται κανονικά από τον Τύρναβο και την Ελασσόνα.

Αποκλεισμένος από τους αγρότες της Χαλκιδικής ήταν στη διάρκεια της νύχτας ο κόμβος της Τρίγλιας. Από την άλλη μεριά, ανοιχτός στη διάρκεια της νύχτας ήταν ο συνοριακός σταθμός της Δοϊράνης, αλλά και το τελωνείο των Ευζώνων στο νομό Κιλκίς.

Ανοιχτές είναι οι προσβάσεις των οχημάτων προς τους συνοριακούς σταθμούς της Νίκης και της Κρυσταλλοπηγής, στο νομό της Φλώρινας.

Στο νομό των Γρεβενών 40 τρακτέρ παραμένουν στον κόμβο της Εγνατίας, ενώ τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί και στη γέφυρα των Σερβίων, στην Κοζάνη, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Ομαλά λειτουργούν τα τελωνεία του Ορμενίου και των Κήπων στο νομό του Έβρου, καθώς τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν δεξιά και αριστερά του δρόμου, χωρίς να εμποδίζουν την κίνηση των οχημάτων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το απόγευμα η συντονιστική επιτροπή των αγροτών του Προμαχώνα καλεί το μεσημέρι του Σαββάτου όλα τα υπόλοιπα μπλόκα της χώρας σε κοινή συστράτευση και στη σύμπραξη ενός ενιαίου, αγωνιστικού, αγροτικού μετώπου. Σημείο συνάντησης των αγροτών θα είναι το Άγγιστρο, ενώ σκοπός της συνάντησης, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, θα είναι η συνεκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης και ο προσδιορισμός από κοινού για τις επόμενες κινήσεις τους.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται και η συνάντηση που έγινε μεταξύ των αγροτών του Προμαχώνα, με την επιτροπή του μπλόκου της Νίκαιας, η σύσκεψη που ακολούθησε μεταξύ τους, καθώς και τα οκτώ αιτήματα που αποτελούν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, «το πλέον, δεσμευτικό ΄σύμφωνο΄, μεταξύ των δύο μπλόκων».

Σήμερα το ραντεβού αγροτών- Μπατζελή

«Από τις απαντήσεις που θα πάρει το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο των αγροτών από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εξαρτάται η αποκλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων. Ήδη, το νέο ραντεβού προγραμματίσθηκε για σήμερα, Παρασκευή, στις 7:30 το απόγευμα, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την αρμόδια υπουργό, Κατερίνα Μπατζελή.

Στις γενικές τους συνελεύσεις, οι αγρότες που μετέχουν στο μπλόκο της Αλαμάνας εκτίμησαν ότι έχουν γίνει κάποια βήματα στο θεσμικό επίπεδο, που όμως «χρειάζονται συμπληρώσεις, διευκρινίσεις και χρονοδιάγραμμα». Παράλληλα, οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για επιτάχυνση των πληρωμών φαίνεται πως έχουν διαμορφώσει θετικό κλίμα μεταξύ των αγροτών. Παρά ταύτα, ως βασικό αναπάντητο θέμα αναδεικνύεται και από τους ίδιους, εκείνο που έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα.

«Τα θεσμικά μέτρα, από τη στιγμή που θα ληφθούν, θα αποδώσουν μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα. Ως τότε οι αγρότες πρέπει να έχουν την δυνατότητα να μπουν και πάλι στα χωράφια τη νέα περίοδο. Η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει πάνω σ΄ αυτό το θέμα και να μας δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και αυτές τις περιμένουμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου», υπογράμμισε ο Βάϊος Γκανής ενημερώνοντας το μεσημέρι τους αγρότες στο μπλόκο της Αλαμάνας. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης έγινε πλήρης ανάλυση των ανακοινώσεων του Υπουργείου σε συνδυασμό με τα αιτήματα, που είχαν κατατεθεί, για να εντοπιστούν οι διαφορές και οι συμφωνίες.

«Το ισοζύγιο ανάμεσα σε αυτά που ζητήσαμε και σε αυτά που έχουν προταθεί από το υπουργείο είναι ακόμη αρνητικό. Άλλωστε, γι΄ αυτό παραμένουμε στο δρόμο», σχολιάζει ο Γιώργος Παλιούρας, μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου.

«Εμείς θα πάμε στο υπουργείο περιμένοντας απαντήσεις, που δεν έχουν δοθεί. Πρόκειται να θέσουμε νέα αιτήματα. Μένει και παραμένει η ατζέντα, που έχουμε καταθέσει πριν από ένα χρόνο, είναι η ίδια και φέτος και την έχουν λάβει δύο κυβερνήσεις και όλα τα κόμματα», σημειώνει ο Δημήτρης Δημογιάννης.

Σε ό,τι αφορά στην πιθανότητα συμμετοχής σε μια ενιαία πανελλαδική επιτροπή, μαζί με τα υπόλοιπα μπλόκα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, η αίσθηση που επικρατεί μεταξύ των αγροτών είναι ότι προς το παρόν δεν συμμετέχουν σε κανέναν τέτοιο διάλογο. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι «υπάρχουν κοινά σημεία, αλλά και αρκετές διαφορές στη στρατηγική και την τακτική», όπως σημειώνει ο Βασίλης Κιλάφας, μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν έχει προχωρήσει ο διάλογος με τα υπόλοιπα μπλόκα πλην των 14, που μετέχουν στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή.

Μπατζελή: «Οι έκτακτες ενισχύσει δεν λύνουν το αγροτικό πρόβλημα»

«Θα υπερασπίσουμε με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της χώρας μας, ώστε να μην έχουμε δημοσιονομική επιβάρυνση και πρόστιμα». Αυτό δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή, με αφορμή προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της χώρας μας για το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ που είχε δώσει πέρυσι ο κ. Χατζηγάκης στους Έλληνες αγρότες.

Στην προσφυγή εναντίον της χώρας μας έχει ενταχθεί και το ποσό 150 εκατομμυρίων ευρώ που είχε δώσει πρόπερσι ο κ. Κοντός στους συνεταιρισμούς.

Η κ. Μπατζελή επανέλαβε ότι οι εθνικές και οι έκτακτες ενισχύσεις δεν λύνουν κανένα πρόβλημα των αγροτών και γι΄ αυτό η κυβέρνηση επιμένει στις θεσμικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν το εισόδημα του αγρότη και θα εξυγιάνουν τον αγροτικό χώρο.