Skip to main content

Στα όρια της η Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης

Ο βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών.

Την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που καθιστούν οριακή την ικανότητα της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης να… επιχειρεί, επισημαίνει ο Βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης, σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών.

Ο κ. Καλαφάτης επικαλούμενος αλλεπάληλες καταγγελίες της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, παραθέτει σειρά προβλημάτων που δημιουργούν ένα πλαίσιο άκρως επιβαρυντικό και δυσμενές στο οποίο με δυσκολία μπορούν να ανταποκριθούν οι περιορισμένες υφιστάμενες δυνάμεις της Διεύθυνσης Αστυνομιικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης:

⦁    Συχνές μετακινήσεις μονάδων εκτός έδρας είτε λόγω των μόνιμων επιχειρησιακών αναγκών στα νησιά όπου κατευθύνονται οι προσφυγικές ροές και υπάρχουν χώροι υποδοχής και εγκατάστασης προσφύγων, είτε λόγω έκτακτων αναγκών.
⦁    Πολυήμερη παραμονή εκτός έδρας με πλημμελή διοικητική μέριμνα.
⦁    Αυξημένες ανάγκες επίσης εντός των ορίων της Γ.Α.Δ.Θ, όπως οι διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης σε καθημερινή πλέον βάση.
⦁    Συχνά κρούσματα βίαιων ενεργειών που υφίστανται, όπως η δολοφονική επίθεση στις 2/6/2018 κατά εποχούμενης διμοιρίας

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και οι αστυνομικοί είναι εργαζόμενοι. Και μάλιστα, επιφορτισμένοι με ένα βαρύ έργο, που συχνά δεν τους αναγνωρίζεται: την ασφάλεια και την προστασία της ζωής και της περιουσίας κάθε πολίτη», δήλωσε σχετικά ο κ. Καλαφάτης. «Είναι επισης οικογενειάρχες πολλοί εξ αυτών. Και είναι άδικο, να αντιμετωπίζουν τόσα προβλήματα, επειδή η Πολιτεία ξεχνά τα καθήκοντά της απέναντί τους.»

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Καλαφάτη:

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης»

Την οριακή λειτουργία που επικρατεί στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων της Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης(Γ.Α.Δ.Θ) και τη δεινή επιχειρησιακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, επισημαίνει με αλλεπάλληλες καταγγελίες της η Αστυνομική Ένωση Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με αυτές, οι αστυνομικοί υπάλληλοι που υπηρετούν στην Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης(ΥΑΤ) και στην Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης(ΥΜΕΤ), καθώς και σε άλλες υποδιευθύνσεις, όπως αυτοί που συγκροτούν τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος(Ο.Π.Κ.Ε), καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, έναντι της κατακόρυφης αύξησης υπηρεσιακών αναγκών  και σε συνδυασμό με τα μεγάλα και δυσαναπλήρωτα κενά οργανικών θέσεων στο έμψυχο δυναμικό της Γ.Α.Δ.Θ συνολικά, σε συνθήκες αντίξοες, εξοντωτικές και ενίοτε απαγορευτικές για την επιχειρησιακή ικανότητα του προσωπικού.

Οι συχνές μετακινήσεις των μονάδων αυτών εκτός έδρας είτε λόγω των μόνιμων επιχειρησιακών αναγκών στα νησιά όπου κατευθύνονται οι προσφυγικές ροές και υπάρχουν χώροι υποδοχής και εγκατάστασης προσφύγων, είτε έκτακτων αναγκών(Κέρκυρα), με πολυήμερη παραμονή και πλημμελή διοικητική μέριμνα, οι αυξημένες ανάγκες επίσης εντός των ορίων της Γ.Α.Δ.Θ, όπως οι διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης σε καθημερινή πλέον βάση, ακόμη και τα συχνά κρούσματα βίαιων ενεργειών που υφίστανται, όπως η δολοφονική επίθεση στις 2/6/2018 κατά εποχούμενης διμοιρίας, δημιουργούν ένα πλαίσιο άκρως επιβαρυντικό και δυσμενές που με δυσκολία μπορούν να ανταποκριθούν οι περιορισμένες υφιστάμενες δυνάμεις αυτών των Υποδιευθύνσεων.

Επιπρόσθετα, οι συνθήκες αυτές δημιουργούν πολλά και οξύτατα προβλήματα οικογενειακού και οικονομικού χαρακτήρα στους υπηρετούντες σε αυτές τις μονάδες. Γεγονός ανεπίτρεπτο που συνιστά δυσβάσταχτο βάρος και αδικαιολόγητη παρενέργεια.

Εξάλλου, ζήτημα εγείρεται και για την εκ των πραγμάτων έλλειψη του απαιτούμενου χρόνου εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης του προσωπικού για τις επιχειρησιακές ανάγκες που καλύπτουν και τη φύση της υπηρεσίας που εκτελούν.


Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός


 1.    Προτίθεστε να λάβετε άμεσα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να επανέλθουν οι μονάδες αυτών των υποδιευθύνσεων σε κανονικές και νόμιμες συνθήκες λειτουργίας;

 2.    Ποιος είναι ο υφιστάμενος σχεδιασμός αντιμετώπισης όλων των αυξημένων αναγκών που καλείται να ικανοποιήσει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης; Επαρκεί το έμψυχο δυναμικό των υπηρεσιών που επωμίζονται αυτό το βάρος;

 3.    Έχουμε επισημάνει επανειλημμένα τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στη Γ.Α.Δ.Θ. Ποιες είναι οι ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί για την ενίσχυσή της γενικότερα;

 Σε ποιες ενέργειες έχετε προχωρήσει για την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου υλικού εξοπλισμού των μονάδων και του γηρασμένου στόλου των οχημάτων που διαθέτουν οι υπηρεσίες;