Skip to main content

Στα ράφια τα εμβόλια για τη νέα γρίπη στην Αυστραλία

Μόνο το ένα τέταρτο των 21 εκατ. εμβολίων, που παρήγγειλε η αυστραλιανή κυβέρνηση, έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής.
Κακοί υπολογισμοί, λανθασμένες πληροφορίες και συγκρουόμενες αντιλήψεις για την επικινδυνότητα της νέας γρίπης, θα κρατήσουν, ως φαίνεται, στα ράφια σχεδόν τα τρία τέταρτα της παραγγελίας της αυστραλιανής κυβέρνησης σε εμβόλια.

Μόνο το ένα τέταρτο των 21 εκατ. εμβολίων, που παρήγγειλε η αυστραλιανή κυβέρνηση, έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής. Αυτά σ΄ ένα κλίμα αμφισβήτησης, που προέρχεται από μέρος της επιστημονικής κοινότητας, και πανικού της υπουργού Υγείας, Νίκολα Ρόξον, η οποία προτρέπει τους πολίτες να μην αναβάλουν άλλο τον εμβολιασμό τους, αλλά να σπεύσουν τώρα, έστω και καλοκαιριάτικα, να εμβολιαστούν γιατί αν περιμένουν να το πράξουν αργότερα, ίσως να μην υπάρχουν αρκετά εμβόλια.

Συγκεκριμένα η υπουργός υπογραμμίζει: «Προτρέπω τους Αυστραλούς πολίτες να σπεύσουν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους και την κοινωνία ολόκληρη από την πανδημία της νέας γρίπης με το να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν συντομότερα».

Τα εμβόλια, όμως, όχι μόνο φθάνουν, αλλά και περισσεύουν, ως φαίνεται, καθότι η υπουργός πήρε τη λανθασμένη πληροφορία ότι απαιτούνται δύο δόσεις για κάθε άτομο, ενώ στην ουσία μία δόση είναι αρκετή.

Το ενδεχόμενο να επιστραφούν τα εμβόλια αποκλείεται, υποστηρίζει η ίδια η υπουργός, γιατί η κυβέρνηση έκλεισε την παραγγελία με ειδικό συμβόλαιο με την φαρμακευτική εταιρία CSL.

Οι εκκλήσεις της, εντούτοις, εκτός από το καλοκαίρι που αποθαρρύνει γενικά τον άνθρωπο να σκέφτεται τη γρίπη, προσκρούουν και στις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, όπως για παράδειγμα του καθηγητή Κόλλιγκον από το Εθνικό Αυστραλιανό Πανεπιστήμιο, ο οποίος λέει χαρακτηριστικά: «Δεν βλέπω το λόγο να τρέξουν όλοι γενικά, μέσα στο καλοκαίρι για εμβολιασμό. Αν δούμε τι συνέβη το χειμώνα του βόρειου ημισφαιρίου τους τελευταίους δύο μήνες, η νέα γρίπη είχε το ίδιο αποτέλεσμα που είχε κι΄ εδώ τον δικό μας χειμώνα. Προς τι λοιπόν η βιασύνη»;

Εξάλλου, θα συμπληρώσει «μόνο τα άτομα τα οποία υποφέρουν από άσθμα, διαβήτη, HIV/AIDS, και το σύστημά τους δεν λειτουργεί κανονικά χρειάζεται να εμβολιαστούν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ