Skip to main content

Στα σκαριά αγοραπωλησίες τραπεζών σε Ελλάδα και Κύπρο

Ένα private equity fund ετοιμάζεται να κάνει το πρώτο του άνοιγμα επί ευρωπαϊκού εδάφους, με την αγορά θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στην Κύπρο.

Και την θυγατρική του τράπεζα στην Κύπρο πουλάει ο όμιλος Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως αγοραστής της «βγαίνει» η Atlas Merchant Capital, του Μπομπ Ντάιαμοντ, πρώην CEO της Barclays. Πρόκειται για ένα private equity fund, που μέχρι τώρα αγόραζε μικρές τράπεζες, κυρίως, στην Αφρική και τώρα ετοιμάζεται να κάνει το πρώτο του άνοιγμα επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Θυμίζουμε ότι είναι το ίδιο private equity fund το οποίο συμμετέχει στην προσπάθεια του κ. Άνθιμου Θωμόπουλου να στήσει τράπεζα στην Ελλάδα, εξαγοράζοντας την άδεια της Creditcom. Η προσπάθεια αυτή, λένε πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδας, συνεχίζεται και σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί. Αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή αρχή του fund θα γίνει όχι με μια, αλλά με δύο τράπεζες.

Να θυμίσουμε ότι την θυγατρική του τράπεζα στην Κύπρο πουλάει και ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς. Εν προκειμένω, ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό ποιος θα «βγει» αγοραστής της. Ενδιαφερόμενοι, ωστόσο, υπάρχουν και μάλιστα δύο. Απλώς σε καμία περίπτωση, αυτό το ενδιαφέρον δεν φαίνεται να έχει ωριμάσει. Ωστόσο, θα είναι κι αυτό ένα από τα πρώτα projects που θα πρέπει να «τρέξει» ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου.