Skip to main content

Στα ύψη η τιμή του χρυσού

Πολύ υψηλές αποτιμήσεις είχε κι αυτήν την εβδομάδα, στο Λονδίνο, η ουγκιά του χρυσού, με την τιμή να διαμορφώνεται κοντά στα 1.200 δολ., παρασύροντας σε άνοδο και τις μετοχές των μετάλλων στα μεγάλα δ
Πολύ υψηλές αποτιμήσεις είχε κι αυτήν την εβδομάδα, στο Λονδίνο, η ουγκιά του χρυσού, με την τιμή να διαμορφώνεται κοντά στα 1.200 δολ., παρασύροντας σε άνοδο και τις μετοχές των μετάλλων στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια του πλανήτη.

Ειδικοί της διεθνούς αγοράς του πολύτιμου μέταλλου σχολίασαν ότι η κινεζική βιομηχανική παραγωγή με άνοδο (+19%) γιά όγδοο συνεχή μήνα, όπως επίσης και η παραμονή του δείκτη των αγορών στην Κίνα άνω του ορόσημου του «50», συνδυαστικά τροφοδότησαν το καλό κλίμα συναλλαγών στην αγορά του χρυσού διεθνώς, ωθώντας ανοδικά εκ νέου την τιμή του πολύτιμου μετάλλου.

Άλλωστε, το Νοέμβριο στην ευρωζώνη η βιομηχανική παραγωγή εξελίχθηκε με θετικό πρόσημο, μάλιστα σε ποσοστό καλύτερο του αναμενόμενου, παραμένοντας άνω του ορίου του 50 (αξίζει να σημειωθεί πως με μία διαμόρφωση κατώτερη του 50 σηματοδοτείται ότι διανύεται ύφεση).

Φυσικά, οι χαμηλές ισοτιμίες του δολαρίου των ΗΠΑ, στο οποίο αποτιμάται ο χρυσός, κάνει ευκολότερη την απόκτησή του από τους επενδυτές που έχουν άλλο συνάλλαγμα (γιουάν, ευρώ) στα χέρια τους.

Το ρεκόρ των χιλίων δολαρίων η ουγκιά

Στη διάρκεια του Οκτωβρίου, η ουγκιά του πολύτιμου μετάλλου έσπασε το ρεκόρ του Μαρτίου του 2008 φθάνοντας, τότε πρώτη φορά, τα 1.001 δολάρια. Σήμερα, και τα 1.300-1.500 δολάρια η ουγκιά του χρυσού είναι σε «απόσταση αναπνοής», σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, που συνήλθαν πρόσφατα σε συνέδριο στο Εδιμβούργο.
Όπως προκύπτει, η τιμή του πολύτιμου μέταλλου κέρδισε μέσα σε ένα 12μηνο περίπου 50%.

Πουλά χρυσό το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) βεβαίωσε ότι πούλησε πρόσφατα 10 τόνους χρυσού στην Κεντρική Τράπεζα της Σρι Λάνκα, έναντι 375 εκατομμυρίων δολαρίων.
Επρόκειτο για την τρίτη ασιατική Κεντρική τράπεζα που αγόραζε από το ΔΝΤ χρυσό.
Το ΔΝΤ ενδιαφέρεται να πουλήσει μέσα σε πέντε χρόνια κάπου 350 τόνους χρυσού, που κατέχει στα αποθεματικά του.

Έτσι, η Ινδία το Νοέμβριο αγόρασε 200 τόνους χρυσού από το ΔΝΤ, ενώ ακολούθησε λίγο μετά και ο Μαυρίκιος. Τα κράτη αγοράζουν χρυσό, όπως τεκμηριώνεται από τους αναλυτές της αγοράς του χρυσού, οι οποίοι εξηγούν: «οι Κεντρικές τράπεζες, που έχουν αποθεματικά σε δολάρια ΗΠΑ, ανησυχώντας για τη συνεχή διολίσθησή του απαλλάσσονται από τα δολάρια και προμηθεύονται με αυτά χρυσό». Επίσης, ανταλλάσσουν δολάρια ΗΠΑ με ευρώ και με στερλίνες.

Σύμφωνα με τη «Μέριλ Λιντς», ο χρυσός αποτελεί καλύτερη τοποθέτηση συγκριτικά με το ευρώ, η οποία προσθέτει ότι στην Ασία αγοράζουν πολύ χρυσό, επειδή τα ασιατικά νομίσματα λόγω της διολίσθησης του δολαρίου ΗΠΑ, με το οποίο είναι συνδεδεμένα, θα υποτιμηθούν.

Ο νέος παίκτης: τα αμοιβαία κεφάλαια σε χρυσό.

Άρα, δεν είναι δυσεξήγητο ότι σχηματίστηκαν τα κερδοσκοπικά αμοιβαία κεφάλαια, που ασχολούνται μόνον με την εμπορία- μέσω Λονδίνου- των ράβδων του χρυσού, αφού όλους τους τελευταίους μήνες της πρωτόγνωρης διεθνούς οικονομικής κρίσης η τιμή του πολυτίμου μετάλλου ανεβαίνει συνεχώς.

Τέλος, το «κερασάκι στην τούρτα» είναι πως, ενώ αυξάνει η ζήτησή του, αντιθέτως η προσφορά του συρρικνώνεται--τα εμπορεύσιμα κοιτάσματά φθίνουν. Σύμφωνα με στοιχεία, η παραγωγή του χρυσού αυξάνεται το τρέχον χρονικό διάστημα με ποσοστό 3,7%, ενώ η ζήτησή του --για όλους αυτούς τους λόγους που προαναφέρθηκαν-- με περισσότερο από 10%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ