Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
x

ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι η κυβερνητική ρητορική περί δήθεν «καθαρής εξόδου από τα μνημόνια», αποτελεί, ή ένα ακόμη συνειδητό ψεύδος ή αυταπάτη

«Ο Προϋπολογισμός που συζητάμε, δεν θα είναι ο τελευταίος μνημονιακός Προϋπολογισμός» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρώην υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί σε μνημονιακές πολιτικές και για μετά το 2018, ενώ έχει υποθηκεύσει την περιουσία της χώρας για 99 χρόνια.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε σε πρόσθετα μέτρα λιτότητας, ύψους 5,1 δισ. ευρώ, όπως είναι η νέα περικοπή των συντάξεων και η μεγάλη μείωση του αφορολόγητου, καθώς και σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, για μακρά περίοδο, ενώ η υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων για τη ρύθμιση του χρέους, έχει μετατεθεί για μετά το καλοκαίρι του 2018, εκτιμάται δε, ότι μπορεί να συνοδευτεί από έναν μηχανισμό επιτήρησης και εποπτείας.

"Είναι συνεπώς προφανές, ότι η κυβερνητική ρητορική περί δήθεν «καθαρής εξόδου από τα μνημόνια», αποτελεί, ή ένα ακόμη συνειδητό ψεύδος, ή μία ακόμη αυταπάτη" ανέφερε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Σταϊκούρας και τόνισε ότι η ΝΔ, αξιολογώντας τον Προϋπολογισμό υπό το πρίσμα του ιστορικά δικαιωμένου ιδεολογικού και πολιτικού πυρήνα της, αυτόν του κοινωνικού και ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού, καταλήγει ότι πρόκειται για έναν Προϋπολογισμό φοροκεντρικής λιτότητας, αντιαναπτυξιακό, οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο.

Συγκεκριμένα είπε ότι η κυβέρνηση απέτυχε στους αναπτυξιακούς στόχους της, ενώ η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων, αντί για κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού καθώς: οδήγησε σε μεγάλη συρρίκνωση του ρυθμού μεγέθυνσης, με τεράστιο κόστος για την πραγματική οικονομία, οφείλεται στην ανελέητη φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή, στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε βάρος 1.000.000 πολιτών και στη διευρυμένη εσωτερική στάση πληρωμών - και πάντως δεν οφείλεται στη συρρίκνωση της φοροδιαφυγής, παρά στην διόγκωσή της. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, παρατήρησε επίσης ότι η κυβέρνηση επιβάλλει νέα δημοσιονομικά μέτρα το 2018, επιβαρύνει περισσότερο τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα και ο συνδυασμός αυτών των πολιτικών θα οδηγήσει τη χώρα στην ουσιαστική έξοδο από την κρίση.

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, η έξοδος της χώρας από την κρίση απαιτεί μία μεταρρυθμιστική, σοβαρή, υπεύθυνη και αξιόπιστη κυβέρνηση, χαρακτηριστικά τα οποία η σημερινή κυβέρνηση δεν διαθέτει και ούτε πρόκειται να αποκτήσει. "Γι' αυτό το λόγο, οι απαιτήσεις των πολιτών από τη Νέα Δημοκρατία είναι μεγαλύτερες. Αυτό άλλωστε δεν γίνεται για πρώτη φορά.

Πάντα στα δύσκολα, η πολιτική λύση αναζητείται από τη Νέα Δημοκρατία, την παράταξη η οποία έχει καταγράψει τις περισσότερες και σημαντικότερες επιτυχίες, τα μικρότερα λάθη και τις λιγότερες παραλείψεις συγκριτικά με τους πολιτικούς αντιπάλους της. Γι' αυτό, αν και διαχρονικά πολιτεύθηκε μακριά από ψεύδη και λαϊκισμούς, οι πολίτες με την εμπιστοσύνη τους, αθροιστικά, την έχουν αναδείξει ως την πρώτη, ως την πιο ισχυρή πολιτική δύναμη της χώρας" είπε καταλήγοντας ο κ. Σταϊκούρας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ