Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
x

ΣΤΑΘΑΚΗΣ: ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Ο ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στις κομβικές αλλαγές που συντελούνται στον τομέα της ενέργειας προκειμένου να καταστεί πιο αποτελεσματικός

Στις κομβικές αλλαγές που συντελούνται στον τομέα της ενέργειας προκειμένου να καταστεί πιο αποτελεσματικός, με ειδική μέριμνα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του το απόγευμα, στο έβδομο Αναπτυξιακό Συνέδριο Περιφέρειας Ιουνίου, στη θεματική ενότητα «Υποδομές, Νησιωτικό Περιβάλλον, Ενέργεια και Δημόσια Περιουσία».

«Ο μετασχηματισμός του ενεργειακού τομέα αποτελεί άμεση προτεραιότητα», τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα εφαρμόζει με επιτυχία, για πρώτη φορά, μια ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη ενεργειακή στρατηγική, η οποία ενσωματώνει τις κατευθύνσεις που έχουν τεθεί από το xειμερινό πακέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη μετάβαση σε ένα μέλλον καθαρής ενέργειας και την επίτευξη φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων μείωσης εκπομπών αέριων ρύπων έως το 2030».

Την ίδια ώρα ο κ. Σταθάκης ανέπτυξε το θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού του υπουργείου, για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας:

«Ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός που εκπονεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επικεντρώνεται στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Α.Π.Ε.), που αυξάνουν συνεχώς το μερίδιό τους στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα και συνεπώς βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος. Στόχος είναι έως το 2030, σχεδόν το 50% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από α.π.ε.. Προχωράμε στη θέσπιση νέου ειδικού χωροταξικού για τις α.π.ε., που θα αντιμετωπίσει προβλήματα που έχουν προκύψει , π.χ. υπερσυγκέντρωση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο χώρο, σωρευτικές επιπτώσεις με βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Θα ενισχύσει επίσης τα κίνητρα για επενδύσεις, ?ε σεβασμό στο ιδιαίτερο φυσικό τοπίο και πολιτιστικό περιβάλλον, τη μικρή κλίμακα του νησιωτικού χώρου, καθώς επίσης την ανεπτυγμένη τουριστική δραστηριότητα και τη γεωργική γη».

Από το βήμα του συνεδρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέλυσε και τις δράσεις που γίνονται για την προώθηση της ενεργειακής αναβάθμισης, ?ε έμφαση στον κτιριακό τομέα:

«Μεγάλη βαρύτητα, δίνεται στην προώθηση δράσεων ενεργειακής αναβάθμισης, ?ε έμφαση στον κτιριακό τομέα, κατοικίες και δημόσια κτίρια, που παρουσιάζει υψηλό δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας. Το νέο «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» θα ξεκινήσει σύντομα και θα περιλαμβάνει σημαντικές καινοτομίες, καθώς και ιδιαίτερη μέριμνα για τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα, ώστε να μειωθεί σημαντικά το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών», είπε.

Ο υπουργός σημείωσε ειδικότερα, ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εμφανίζει υψηλό δυναμικό σε α.π.ε. και αναγνώρισε ότι υπάρχει ανάγκη αναβάθμισης του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Περιφέρεια, η οποία έχει ενταχθεί στο δεκαετές πλάνο του Α.Δ.Μ.Η.Ε. και θα διασφαλίσει την ασφαλή τροφοδότηση. Ανέφερε ακόμη, ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει τη δυνατότητα ένταξης των μη-διασυνδεδεμένων νησιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, σε πρωτοβουλίες αντίστοιχες με την πρωτοβουλία «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκή νησιά» που εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο στα Χανιά, ενώ συμπλήρωσε ότι προωθείται άμεσα για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ