Skip to main content

Σταθάκης: Δίνονται τρεις άδειες στην Eldorado για την Ολυμπιάδα

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι σήμερα συνεδριάζει η ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που είναι αρμόδιο για τη διαδικασία της διαιτησίας.

Τη χορήγηση των τριών αδειών για να λειτουργήσει πλήρως το ορυχείο της Eldorado στην Ολυμπιάδα ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τους μεταλλωρύχους. Σήμερα το υπουργείο προχώρησε στη χορήγηση των δύο αδειών για το έργο:

-την άδεια λειτουργίας νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού μικτών θειούχων μεταλλευμάτων και των τροποποιημένων υφιστάμενων υποδομών και

-Τροποποίηση της με αριθμό ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.10.ΕΓΚ.6/181294/2928/02-09-2016 άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του χώρου απόθεσης Κοκκινόλακα, του υποέργου "Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας”, του έργου "Μεταλλευτικές - Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας”.

«Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και καταλήξαμε σε ένα κοινό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε» σημείωσε ο κ. Σταθάκης μετά τη συνάντηση με τους μεταλλωρύχους.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα βασικά ζητήματα που εκκρεμούν ανάμεσα στο Υπουργείο και την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «η αδειοδότηση του εργοστασίου της Ολυμπιάδας θα ολοκληρωθεί εντός των ημερών, όπως και είχε επίσημα ανακοινώσει το υπουργείο στις 3 Αύγουστου, οι οποίες και θα επιτρέψουν την πλήρη λειτουργία του εργοστασίου».

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός «δίνονται τρεις άδειες στην Ολυμπιάδα που επιτρέπουν την πλήρη λειτουργία της». Για το θέμα των Σκουριών και της καθετοποίησης της παραγωγής ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι θα μπουν στη διαδικασία της διαιτησίας. 

«Δεδομένου του ότι δεν έχουν αποσταλεί τα τελικά σχόλια της εταιρείας για το θέμα της μεταλλουργίας, δηλαδή της καθετοποίησης της παραγωγής στην Ελλάδα, αποφασίστηκε αυτό να τεθεί στη διαδικασία της διαιτησίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, επιπλέον ότι «η διαδικασία της διαιτησίας είναι ο προσφορότερος και ο πλέον θεσμικός τρόπος για την επίλυση όλων των ζητημάτων, καθώς προβλέπεται και από τη σύμβαση». Με αυτό τον τρόπο, το Υπουργείο, όπως σημείωσε, «φιλοδοξεί να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες που απορρέουν από τη σύμβαση, αναφορικά με τις υποχρεώσεις της εταιρείας απέναντι στο ελληνικό δημόσιο, καθώς και τη διασφάλιση του οφέλους του ελληνικού δημοσίου».

Όπως ανέφερε, ο κ. Σταθάκης σήμερα συνεδριάζει η ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που είναι αρμόδιο για τη διαδικασία της διαιτησίας.

Η διαδικασία, όπως είπε, θα είναι τρίμηνη και θα επιλύσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν από την εταιρεία σε σχέση με τη σύμβαση.