Skip to main content

Σταθάκης: Επί ΝΔ εφαρμόστηκαν οι προαγωγές στο ΔΕΣΦΑ

Αντίστοιχη περίπτωση υπήρξε το 2007 όταν διευθύνων σύμβουλος έγινε ο Γεώργιος Στεργίου, κατήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Και επί Νέας Δημοκρατίας, το 2007, αξιοποιήθηκε στον ΔΕΣΦΑ η καταστατική πρόβλεψη για ιεραρχική εξέλιξη του διευθύνοντος συμβόλου στην ανώτατη βαθμίδα και μάλιστα και για τους υπόλοιπους γενικούς διευθυντές της εταιρείας, ενώ επιδιώχθηκε και η αύξηση των αμοιβών τους.

Την καταγγελία αυτή έκαναν, σύμφωνα με το Euro2day.gr, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επιδιώκοντας να απαντήσουν στις κατηγορίες για την υπόθεση του εφάπαξ του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ Σωτήρη Νίκα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ είχε καταγγείλει προκλητικές μεθοδεύσεις για αύξηση της εφάπαξ αποζημίωσης του CEO στα 258.000 ευρώ.  

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα έκαναν γνωστά οι κ.κ. Σταθάκης και Τζανακόπουλος, αντίστοιχη περίπτωση υπήρξε το 2007 όταν διευθύνων σύμβουλος έγινε ο Γεώργιος Στεργίου. Τότε δεν υπήρχε ακόμα εποπτικό συμβούλιο (δημιουργήθηκε το 2011) και την απόφαση είχε λάβει η γενική συνέλευση των μετόχων (4/5/2007).

Σύμφωνα με τους κ. Σταθάκη και Τζανακόπουλο, η γενική συνέλευση όχι μόνο είχε εγκρίνει την ιεραρχική εξέλιξη του κ. Στεργίου στην ανώτατη βαθμίδα, αλλά είχε λάβει και τις αντίστοιχες οικονομικές απολαβές.

Επίσης είχε αποφασιστεί ότι με την αποχώρηση από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, εφεξής θα τοποθετείται "στην ανώτατη ιεραρχική διευθυντική βαθμίδα που θα προβλέπεται από το εκάστοτε ισχύον οργανόγραμμα της εταιρίας, δικαιούμενης των εκάστοτε ανώτατων προβλεπόμενων για τη θέση αυτή αμοιβών και πρόσθετων παροχών". Μάλιστα, υποστήριξαν οι κ. Σταθάκης και Τζανακόπουλος η τελευταία αυτή πρόβλεψη ίσχυε και για τους άλλους γενικούς διευθυντές της εταιρίας, ανεξάρτητα αν ήταν διευθύνοντες σύμβουλοι.

Επιπλέον έκαναν γνωστό ότι ο πρώην πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου Βασίλειος Δεμερτζής, διορισμένος από την προηγούμενη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ, πρότεινε στις 8 Μαρτίου του 2016 στα μέλη του οργάνου να εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει κατάργηση του πλαφόν στις αμοιβές των μελών του διοικητικοί συμβουλίου. Εισηγήθηκε, είπαν οι κ. Σταθάκης και Τζανακόπουλος, αυτό να ισχύσει για το 2016, καθώς οι αμοιβές του 2015 είχαν ήδη εγκριθεί.

Το θέμα παραπέμφθηκε στη νομική υπηρεσία του ΔΕΣΦΑ, πλην όμως σύντομα η σύνθεση του εποπτικού συμβουλίου άλλαξε από την παρούσα κυβέρνηση και το όργανο αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των αποδοχών.

Τέλος τα δυο κυβερνητικά στελέχη κάλυψαν πλήρως τις ενέργειες του σημερινού προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ σημειώνοντας ότι τελικά το εφάπαξ του ανήλθε στα 203.847 ευρώ και όχι στις 233.985 ευρώ καθώς ο κ. Νίκας έλειπε για τρία χρόνια στον Καναδά.

Ο κ. Σταθάκης είπε επίσης ότι το εφάπαξ του τελικά ήταν αυξημένο μόλις κατά 26.000 ευρώ.