Skip to main content

Σταθάκης: Η γλώσσα δεν υπήρχε στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια

Ο υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε ότι είναι λάθος της ΝΔ να υποστηρίζει ότι υπήρχε στις διαπραγματεύσεις το θέμα της γλώσσας.

Για δύο πολύ ευνοϊκές συγκυρίες που υπάρχουν σήμερα μίλησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, αναφερόμενος στη συμφωνία με τα Σκόπια.

«Η γειτονική χώρα απαλλάχτηκε από την εθνικιστική της ηγεσία. Άλλαξε η εθνικιστική της ηγεσία και έρχεται μια ηγεσία που λέει είμαι έτοιμη να συζητήσω, δεν θέλω Βουκεφάλα, αλυτρωτισμούς και παίρνω σύνθετη ονομασία. Μια συγκυρία καλή. Εσείς τι θα κάνατε; Θα κλωτσούσατε την ευκαιρία; Η δεύτερη συγκυρία είναι ότι σήμερα, συγκροτείται ένα ενιαίος Ευρωπαϊκός Βαλκανικός χώρος με ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, ιδεών, εμπόριο, με οφέλη οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά», εξήγησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος.

«Η Ελλάδα, αφού διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία, σωστά έβαλε τρία θέματα. Να μη θίγεται η αρχαία ιστορία, να μην αναγνωρίζεται μειονότητα εκτός συνόρων και να εγείρονται αλυτρωτικά θέματα και σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αυτές ήταν οι πάγιες θέσεις της χώρας μας», σημείωσε ακόμη.

Σημείωσε ακόμη ότι είναι λάθος της ΝΔ να υποστηρίζει ότι υπήρχε στις διαπραγματεύσεις το θέμα της γλώσσας. «Ποτέ δεν υπήρχε το θέμα της γλώσσας», τόνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.