Skip to main content

Σταθάκης: Οι τέσσερις σταθμοί για το restart της ελληνικής οικονομίας

Τα τέσσερα κομβικά σημεία για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας απαρίθμησε ο υπουργός Οικονομίας - «Πρέπει να στηριχθούμε στην καινοτομία»

Η ανάπτυξη των νέων εργαλείων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, πέραν του τραπεζικού δανεισμού, συνιστά μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδέσμων Συμβούλων (FEACO).

Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο και ότι η κυβέρνηση διαμορφώνει ένα πρόγραμμα οικονομικής σταθερότητας, προκειμένου να υπάρξει μία βιώσιμη και στέρεη οικονομία σε μακροοικονομικό επίπεδο.

Ο κ. Σταθάκης απαρίθμησε, παράλληλα, τα κομβικά σημεία της οικονομίας:

- Εφαρμογή συμφωνηθέντων και πρώτη αξιολόγηση
- Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
- Ελάφρυνση χρέους
- Μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση

Σχετικά με το τελευταίο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι «αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν όλο το πλέγμα συναλλαγών με το δημόσιο και αλλάζουμε το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να υπάρξει ένα σαφές περιβάλλον με έμφαση στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά δεδομένα και το φορολογικό σύστημα, το οποίο θα αποτελέσει μια μεγάλη τομή με τη φορολογική μεταρρύθμιση που ετοιμάζεται».

«Χρειάζεται», παρατήρησε εν συνεχεία, «να στραφούμε στην εξωστρέφεια με ένταση, να στηριχθούμε στην καινοτομία και να γίνει μία μεγάλη μεταστροφή στα θέματα της χρηματοδότησης». Το νέο ΕΣΠΑ, πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης, είναι δομημένο και επικεντρώνεται στη νεανική επιχειρηματικότητα, την καινοτόμο και μικρομεσαία επιχείρηση και εκεί στρέφεται το 1/3 των πόρων.