Skip to main content

Σταθάκης για σήματα και «Μακεδονία»: Σαφής η νομοθεσία της ΕΕ

Ο γεωγραφικός προσδιορισμός μας επιλύει τυχόν προβλήματα και μας διευκολύνει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τον όρο, πρόσθεσε ο υπουργός.

«Θέματα που εμπίπτουν σε εμπορικό δίκαιο νομίζω ότι θα επιλυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έχουν επιλυθεί πιο σύνθετα προβλήματα στο παρελθόν για εμπορικές χρήσεις» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις εμπορικές ονομασίες προϊόντων και τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τις ελληνικές επιχειρήσεις, μετά τη συμφωνία με την πΓΔΜ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο κανάλι της Βουλής.

«Ο γεωγραφικός προσδιορισμός μας επιλύει τυχόν προβλήματα και μας διευκολύνει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τον όρο» σημείωσε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σαφή νομοθεσία. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός προϊόντων που έχουν τοπική προέλευση είναι κωδικοποιημένα, οριοθετημένα. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δη του σκληρού πυρήνα. Η γειτονική χώρα θα είναι σε μία διαδικασία ένταξης στην ΕΕ με ό,τι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά τις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να κάνει βήμα-βήμα, προκειμένου να ικανοποιήσει όλες τις προϋποθέσεις. Σκεφθείτε πόσα προβλήματα έχουν επιλυθεί με τη Βουλγαρία, με άλλες γειτονικές χώρες, ακριβώς επειδή ακολουθήσαμε μία κοινή ευρωπαϊκή πορεία και όλα αυτά εντάσσονται σε ένα θεσμικό πλαίσιο που έχει κανόνες και έχει και τρόπους επίλυσης αυτών των διαφορών».

Ο υπουργός επανέλαβε ότι η συμφωνία κατοχυρώνει τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Όπως τόνισε, «η κυβέρνηση άντεξε σε όλη αυτήν τη "δοκιμασία" κι όταν θα έρθει η επικύρωση στη Βουλή, αν κι εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από την άλλη πλευρά, θα έχουμε μία πλήρη καταγραφή των πολιτικών δυνάμεων απέναντι σ' ένα δεδομένο».

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση για το χρέος, ο κ. Σταθάκης επισήμανε: «Το χρέος είναι το θέμα συζήτησης στο επόμενο Eurogroup. Προφανώς, δεν έχει καταλήξει ακόμη το τελικό σχέδιο, υπάρχουν διάφορες εκδοχές στο τραπέζι. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι θα παρθεί η απόφαση, η οποία εμείς επιδιώκουμε να είναι αυτή που είναι πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις».