Skip to main content

Σταθμός συναγερμού για την ποιότητα νερού στο Νέστο

Πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη στο Νέστο για την παρακολούθηση των επιπέδων χημικής ρύπανσης του ποταμού και την προστασία των πολιτών από τη χρήση ακατάλληλου νερού.
Στις πηγές Παραδείσου και Στρατώνων του ποταμού Νέστου έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί ήδη πιλοτικά σταθμός παρακολούθησης ποιοτικών παραμέτρων του νερού, με δυνατότητα τηλεμετάδοσης των μετρήσεων, προκειμένου να ειδοποιούνται και να ενεργοποιούνται άμεσα οι εμπλεκόμενοι φορείς σε περιπτώσεις εντοπισμού χημικής ρύπανσης.

Ο σταθμός συναγερμού εγκαταστάθηκε μέσω του προγράμματος CIVILARCH, που συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο του έργου «Πολιτική Προστασία για την αντιμετώπιση της Χημικής Ρύπανσης στους Ποταμούς».

Όπως τονίστηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε η Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, στην Καβάλα, σκοπός του έργου είναι η προστασία των πολιτών από τη χρήση ακατάλληλου ύδατος, με την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πιθανών δυσμενών επιπτώσεων σε περιπτώσεις χημικής ρύπανσης στους ποταμούς.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν «Οδηγοί άμεσης αντίδρασης και ενημέρωσης των πολιτών» σε ενδεχόμενο επεισόδιο χημικής ρύπανσης, που διανεμήθηκαν στους εκπροσώπους των αρμοδίων υπηρεσιών, ενώ τονίστηκε η σημασία του συγκεκριμένου έργου από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας Α.ΜΑ.-Θ. Δρ. Παναγ. Γεωργιάδη, την εκπρόσωπο της Κεντρικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Χριστίνα Πατσιώτη και τον Μηχανικό Περιβάλλοντος Γ. Καμπά.

Στην ημερίδα πήραν επίσης μέρος αρμόδιοι της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Α.Μ.Θ, των Διευθύνσεων Υγείας της Περιφέρειας και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των Υπηρεσιών Ύδρευσης των τοπικών Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, που χρησιμοποιούν τις πηγές Παραδείσου και Στρατώνων για την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών της περιοχής σε νερό.