Skip to main content

Στεφανίδης:Ψεύδονται για τον κρατικό ΟΑΣΘ, λιγότερα φέτος τα λεωφορεία

Μπροστά σε εκατοντάδες πρώην μετόχους, ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού κατήγγειλε ότι Σπίρτζης και νέα διοίκηση ψεύδονται για τον αριθμό των αστικών

του Νίκου Ηλιάδη

Την εξουσιοδότηση από τους εκατοντάδες μετόχους οι οποίοι συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση των πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ, στο «Βελλίδειο», για την προσφυγή στα ελληνικά, και αν χρειαστεί, και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ζήτησε και έλαβε ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού, Χρήστος Στεφανίδης.

Στην ομιλία του, ο κ. Στεφανίδης επιτέθηκε πολλές φορές σε βάρος του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, τον οποίο κατηγόρησε ότι επί δύο χρόνια υλοποίησε ένα σχέδιο οικονομικού στραγγαλισμού και δυσφήμησης του ΟΑΣΘ, έχοντας εξ αρχής στόχο να προχωρήσει σε δήμευση της περιουσίας του και στην κρατικοποίησή του.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος είπε ότι συστηματικά η κυβέρνηση δεν κατέβαλε δεκάδες εκατ. ευρώ που όφειλε στον ΟΑΣΘ, κυρίως μέσω των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας, με αποτέλεσμα ο ΟΑΣΘ να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις οικοπομικές υποχρεώσεις του έναντι των εργαζομένων και των προμηθευτών του.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι ο υπουργός συκοφαντούσε συστηματικά τον ΟΑΣΘ, μιλώντας για παρανομίες, για σκελετούς στα ντουλάπια και κ.ο.κ., με στόχο να δημιουργήσει εύφορο έδαφος στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης για τους σχεδιασμούς του να κρατικοποιήσει τον Οργανισμό.

Ο κ. Στεφανίδης κατήγγειλε ότι, μόλις προχθές, η κυβέρνηση εξέδωσε Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία δίνει στον κρατικό, πλέον, ΟΑΣΘ αυτά τα επιπλέον 4 εκατ. ευρώ τον μήνα που λείπουν από τον Οργανισμό. Δίνει δηλαδή τις δαπάνες, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας που αρνούνταν να δώσουν στο παρελθόν. Σύμφωνα με αυτή την ΚΥΑ, για κάθε μήνα από τον Αύγουστο του 2017 έως και τον Δεκέμβριο, στον ΟΑΣΘ θα καταβάλλονται 4.036.951,42 ευρώ μηνιαίως.

«Ψεύδονται για τον αριθμό των λεωφορείων»

Αναφερόμενος στη λειτουργία του κρατικού πλέον ΟΑΣΘ, ο κ. Στεφανίδης είπε ότι η νέα διοίκηση και ο υπουργός εξακολουθούν να ψεύδονται. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι δηλώσεις τους πως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους κυκλοφορούν 70 επιπλέον λεωφορεία, είναι παντελώς ψευδείς και παραπλανητικές. Η αλήθεια είναι, είπε, ότι από 1η Ιουλίου του 2017 έως τις 9 Αυγούστου, που ανέλαβε η κρατική διοίκηση, ο ΟΑΣΘ κατά τις εργάσιμες ημέρες κυκλοφορούσε κατά μέσο όρο 349 λεωφορεία. Από 10 έως 31 Αυγούστου η υπό τον κ. Παππά διοίκηση κυκλοφορεί τις εργάσιμες ημέρες κατά μέσο όρο 285 λεωφορεία, δηλαδή 64 λεωφορεία λιγότερα.

Επίσης, όπως τόνισε, τον Σεπτέμβριο του 2016, ο ΟΑΣΘ κυλοφορούσε κατά μέσο 440, ενώ φέτος, η υπό τον κ. Παππά διοίκηση, κυκλοφορεί 342 κατά μέσο όρο, δηλαδή 98 λιγότερα.

Η Γενική Συνέλευση συνεχίζεται με ερωτήσεις των πρώην μετόχων προς νομικούς συμβούλους οι οποίοι παρίστανται.