Skip to main content

Stefano Mario 1983: Το γραβατοποιείο που μετρά τέσσερις δεκαετίες ιστορίας στη Θεσσαλονίκη

Η οικογένεια Γρηγοριάδη έχει δέσει τις… γραβάτες χιλιάδων πελατών, συμβάλλοντας στην ανδρική εμφάνιση με τα αξεσουάρ της, που ολοκληρώνουν το κάθε outfit

Κλείνει φέτος 40 χρόνια συνεχούς φροντίδας της ανδρικής εμφάνισης, με τις γραβάτες του να βάζουν την καθοριστική εκείνη, τελική πινελιά που την ολοκληρώνει. Το γραβατοποιείο «Stefano Mario 1983», στη δεύτερη γενιά του πλέον, έχει… δέσει τις γραβάτες χιλιάδων πελατών από το 1983, οπότε άνοιξε τις πόρτες του στην οδό Βαλαωρίτου 37, στη Θεσσαλονίκη.

Η οικογενειακή επιχείρηση, που μπήκε στις ράγες από τον Αλέξανδρο Γρηγοριάδη και τη σύζυγό του Εύα και συνεχίζει δυναμικά την πορεία της με τους γιους τους, Στέφανο-Μάριο και Δημήτρη Γρηγοριάδη, αναπτύσσει όλα αυτά τα χρόνια μια σχέση εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους που επιλέγουν τα ανδρικά της αξεσουάρ, λειτουργώντας και ως σύμβουλος. Άλλωστε, ο σωστός συνδυασμός μιας γραβάτας με το υπόλοιπο ντύσιμο μπορεί να το απογειώσει. Σήμερα στη γκάμα της περιλαμβάνονται, πέρα από τις γραβάτες σε αμέτρητα σχέδια και χρώματα, μαντηλάκια, μανικετόκουμπα, κλιπ γραβάτας και δερμάτινες ζώνες.

Η Stefano Mario 1983 –που πριν από μία επταετία άνοιξε ένα ακόμα κατάστημα στην οδό Σολωμού 3- έχει δημιουργήσει ένα ευρύ δίκτυο χονδρικής πώλησης, με επιλεγμένους συνεργάτες ανά την Ελλάδα. Παράλληλα, πραγματοποιεί εξαγωγές στην Κύπρο, τα Βαλκάνια και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, τις οποίες θέλει να επεκτείνει περαιτέρω, ενώ μέσω του e-shop της τα αξεσουάρ της έχουν φτάσει μέχρι τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, αναλαμβάνει ειδικές παραγγελίες εταιρειών, ξενοδοχείων, ομάδων και οργανισμών, προσαρμόζοντας τα προϊόντα της στις ανάγκες τους. Μάλιστα, μεταξύ των πελατών της είναι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, οι δήμοι Θεσσαλονίκης και Κατερίνης, το RegencyCasino, τα εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη και το κολέγιο Ανατόλια.

«Η φιλοσοφία μας είναι να πετυχαίνουμε το τέλειο προϊόν, να έχουμε όλη την γκάμα των αποχρώσεων και των επιλογών και να ενημερωνόμαστε συνεχώς. Απευθυνόμαστε σε όλες τις ηλικίες, από 18 έως… 98. Μάλιστα, έχουμε πελάτες που έρχονται από το 1983» λέει στη Voria ο Στέφανος-Μάριος, σημειώνοντας πως το γεγονός ότι η οικογένεια συνεχίζει ενωμένη και εξελίσσει το εγχείρημα που ξεκίνησε πριν από τέσσερις δεκαετίες είναι πολύ σημαντικό.


 
Με την ένδυση στο… DNA

Ο Αλέξανδρος Γρηγοριάδης και η σύζυγός του ήταν εξοικειωμένοι τόσο με το εμπόριο όσο και με τον χώρο του ενδύματος, όταν αποφάσισαν να δημιουργήσουν το γραβατοποιείο τους υπό την επωνυμία Alexander. Όμως φαίνεται πως η ένδυση ήταν ούτως ή άλλως στο DNA της οικογένειας, αφού ο παππούς Στέφανος Γρηγοριάδης εργαζόταν χρόνια ως ράφτης.

Βλέποντας τις ανάγκες και τις τάσεις της αγοράς, το ζευγάρι άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στη Βαλαωρίτου 37 το 1983 και άρχισε να χτίζει την ιστορία του αρχικά με τις γραβάτες. Σταδιακά, με την έλευση και της δεύτερης γενιάς, άρχισαν να προστίθενται και νέα αξεσουάρ, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του ’90 η επιχείρηση μετονομάστηκε σε Stefano Mario 1983.

Ο Στέφανος-Μάριος και ο αδερφός του Δημήτρης μεγάλωσαν μέσα στο κατάστημα, ήρθαν από νωρίς σε επαφή με το εμπόριο και γοητεύτηκαν από τη συναναστροφή με τον κόσμο. Ο Στέφανος-Μάριος μάλιστα θυμάται στα 10 του χρόνια, μέρες Χριστουγέννων, να κάθεται στα σκαλιά του καταστήματος και να εποπτεύει την κίνηση, όπως του είχε ζητήσει η μητέρα του, αποκτώντας μια αίσθηση ευθύνης, η οποία συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια.

Το 2006 το γραβατοποιείο άνοιξε και το δεύτερο κατάστημά του, στη οδό Σολωμού 3, επεκτείνοντας τη δυναμική του, ενώ το 2014 δημιούργησε και e-shop για τις ηλεκτρονικές αγορές.

«Η ένδυση ξεκινά από την ψυχολογία. Είναι ο καθρέφτης του εαυτού μας. Γι’ αυτό κάθε φορά που έρχεται ένας πελάτης στο κατάστημα, προσπαθούμε μέσω ερωτήσεων να καταλάβουμε τις ανάγκες του και την προσωπικότητά του, να μάθουμε για την περίσταση και να προσαρμόσουμε ανάλογα τις γραβάτες και τα άλλα αξεσουάρ» λέει ο Στέφανος-Μάριος.