Skip to main content

Στέγκμανς: Η Γερμανία έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση

Η δεινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει αύριο στην Αθήνα ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βέστερβέλλε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον π
Η δεινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα βρεθεί, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στο Βερολίνο, στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει αύριο στην Αθήνα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλλε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, κατά την οποία αναμένεται οτι η γερμανική πλευρά θα ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση στη λήψη των κατάλληλων μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέγκμανς όπως και οι εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών κ.κ. Μπρέντολ και Οφερ, αναφέρθηκαν σε προηγούμενες τοποθετήσεις τόσο της καγκελαρίου ΄Αγκελας Μέρκελ, όσο και του κ. Βέστερβέλλε (στην συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα «Καθημερινή») σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανία έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση πως έχει τη βούληση και την ικανότητα «να τα βγάλει πέρα μόνη της».

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επέμειναν στο ότι δεν τίθεται θέμα παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, είτε από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά είτε από την πλευρά ορισμένων χωρών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, διαψεύδοντας πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες διεξάγονται ήδη σχετικές διαπραγματεύσεις.

«Η Γερμανία έχει εμπιστοσύνη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις εξαγγελίες της και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να συζητούμε για άλλα μέτρα», δηλωσε ο κ. Στέγκμανς, παραπέμποντας και σε σχετική διάψευση (για τα περί διεξαγωγής διαπραγματεύσεων) του Έλληνα υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών κ. Οφερ εξέφρασε την άποψη ότι η κάλυψη του πρώτου ελληνικού ομολόγου θα κάνει τις αγορές να ηρεμήσουν και απαντώντας σε επισήμανση ότι η ανοδος των «spreads» έχει φτάσει, παρά ταύτα, σε ύψος ρεκόρ, συνέστησε να μην «υπερτιμώνται» οι εξελίξεις στις χρηματαγορές.
Στο συγκεκριμένο ερώτημα για το αν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός από την πλευρά των κυβερνήσεων της Γερμανίας και της Γαλλίας για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας (σ.σ. ενόψει και της κοινής γαλλογερμανικής συνεδρίασης κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη) ο κ. Οφερ απάντησε λέγοντας ότι «σχεδιασμός με την έννοια συζητήσεων σε θεσμικά όργανα σίγουρα δεν υπάρχει», για να προσθέσει, όμως, ότι «βεβαίως ίσως ο ένας ή άλλος να είναι λίγο ανήσυχος και ίσως να σκέφτεται κάποια πράγματα πίνοντας τον καφέ του...».

Η επίσκεψη του κ. Βέστερβέλε στην ελληνική πρωτεύουσα, όπου αναμένεται να φτάσει απόψε το βράδυ, πραγματοποιείται μέσα στο προγραμματισμένο πλαίσιο των «επισκέψεων γνωριμίας» που πραγματοποιεί ο γερμανός υπουργός εξωτερικών, ως νέος στο αξίωμα αυτό, στις πρώτες εκατό μέρες της θητείας του.