Skip to main content

Στη Βουλή ν/σ για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με αντικείμενο τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την πρόληψη και καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος και των τριών πρωτοκόλλων αυτής».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την πρόληψη και καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και των σχετικών με αυτό αδικημάτων, σε εκπλήρωση των διεθνών μας υποχρεώσεων από την κύρωση των ανωτέρω συμβατικών κειμένων (της λεγόμενης «Σύμβασης του Παλέρμο» και των συμπληρωματικών αυτής Πρωτοκόλλων κατά της εμπορίας ανθρώπων, της λαθραίας διακίνησης μεταναστών και της παράνομης διακίνησης όπλων).

Όπως σημειώνεται, ο Έλληνας νομοθέτης έχει ήδη καλύψει, με προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, τα περισσότερα από τα ζητήματα που θέτει η Σύμβαση. Ειδικότερα, έχει ποινικοποιήσει τις περισσότερες μορφές συμμετοχής σε οργανωμένη εγκληματική ομάδα, νομιμοποίηση προϊόντων εγκλήματος, διαφθορά και παρακώλυση της δικαιοσύνης στο πλαίσιο του οργανωμένου εγκλήματος.

Το σχέδιο νόμου αρκείται, έτσι, σε περιορισμένες παρεμβάσεις στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα περί εγκληματικών οργανώσεων, καθώς και - για λόγους συστηματικής συνέπειας - στις συναφείς διατάξεις του άρθρου 187Α ΠΚ περί τρομοκρατικών οργανώσεων (διευκρίνιση ότι ο σκοπός τέλεσης αφορά στην τρομοκρατική οργάνωση και όχι στον εντασσόμενο σ΄ αυτή, αποσύνδεση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας από συγκεκριμένες τρομοκρατικές πράξεις, μείωση της ποινής επί σκοπού τέλεσης πλημμελημάτων κ.ο.κ.).

Επιπλέον, με την κύρωση της Σύμβασης ενισχύεται το πλαίσιο των διαδικασιών έκδοσης και αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής στο πεδίο του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ με το άρθρο δέκατο του σχεδίου νόμου εισάγεται ειδική ρύθμιση για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη δραστηριότητα εγκληματικών οργανώσεων, με την ταυτόχρονη αναμόρφωση και απαλλαγή από αλληλεπικαλύψεις των άρθρων 41 Ν. 3251/2004 και 51 του Ν. 3691/2008.