Skip to main content

Στη Χίο φέτος το Συμπόσιο της ευρωπαϊκής λιμενικής βιομηχανίας

Όλα τα θέματα της ευρωπαϊκής και διεθνούς λιμενικής βιομηχανίας θα συζητηθούν στο Συμπόσιο Jean Monnet- Eυρωπαϊκή Λιμενική Πολιτική.

Με την συμπλήρωση 15 ετών της δράσης JeanMonnet «Ευρωπαϊκή Λιμενική Πολιτική», το  Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τη διαδικτυακή Πρωτοβουλία PortEconomics.eu, διοργανώνουν το Ευρωπαϊκό Συμπόσιο με θέμα τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Λιμενική Πολιτική.

Η Λιμενική Βιομηχανία διέρχεται μία περίοδο σημαντικών οργανωτικών και θεσμικών αλλαγών σε διεθνές, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσονται πρωτοβουλίες με θέμα την οργάνωση και λειτουργία των λιμένων, αλλά και ευρύτερων θεμάτων όπως η περιβαλλοντική στρατηγική, η σχέσεων πόλης-λιμένων, κοινωνικού διαλόγου κ.αλ.

Στόχος του Συμποσίου είναι η ανταλλαγή προτάσεων, ιδεών και βέλτιστων πρακτικών, προκειμένου να αποτιμηθεί η υφιστάμενη πρόοδος και να αξιολογηθεί η μελλοντική προοπτική των Ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για τους λιμένες.

Στο Συνέδριο θα δώσουν το παρόν εκπρόσωποι των σημαντικότερων λιμενικών ενώσεων της Ευρώπης, διεθνών οργανισμών αλλά και της Ελληνικής λιμενικής βιομηχανίας. Ήδη έχει επιβεβαιωθεί η συμμετοχή ως ομιλητών:

- Εκπροσώπων διεθνών οργανισμών και ενώσεων, όπως ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OΟΣΑ), η Διεθνής Ένωση Λιμένων, η Διεθνής Ένωση Πόλεων-Λιμένων και η Διεθνής Ένωση Μηχανικών Λιμένων

- Εκπροσώπων ευρωπαϊκών οργανισμών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Λιμένων, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ιδιωτών Παρόχων Λιμενικών Υπηρεσιών, η Ευρωπαϊκή Ένωση Εργαζομένων στους Λιμένες, η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Βυθοκόρηση Λιμένων.

- Εκπροσώπων λιμένων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, αλλά και ο τρίτος μεγαλύτερος Ευρωπαϊκός λιμένας, το Αμβούργο,

- Εκπροσώπων της Ελληνικής Πολιτείας και επιμελητριών, όπως η Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας κ.αλ.